Museum aanwinst voor de Veluwe

Museum aanwinst voor de Veluwe

Het Noord-Veluws Museum in Nunspeet

vv-aanwinst-voor-veluwe-5Onder overweldigende belangstelling is op 31 oktober jongstleden in Nunspeet het nieuwe Noord-Veluws Museum geopend. Al meer dan 2500 bezoekers zijn vol lof over het fraai vormgegeven en ingerichte gebouw én de openingstentoonstelling van het werk van Ben Viegers, één van Nunspeets bekendste kunstschilders.

Aanleiding

Nederlands nieuwste kunstmuseum in Nunspeet Kunstenaarsdorp is direct verbonden met de Vrije Academie Nunspeet in het voormalige schoolgebouw aan de Stationslaan 28. De totstandkoming van het Noord-Veluws Museum is een particulier initiatief en het resultaat van vijf jaar ontwikkeling vanaf het oorspronkelijke idee tot aan de realisatie van de nieuwbouw van het museum. Ondernemer Herman van Ree begon nog geen tien jaar geleden met het verzamelen van schilderijen van kunstenaars van de Noordelijke Veluwe. Hij stelde een website samen, een virtueel museum met veel afbeeldingen en informatie over Noord-Veluwse kunstenaars. Van Ree ontdekte dat Nunspeet een rijk verleden als schildersdorp kent, terwijl daar in tegenstelling tot bijvoorbeeld Laren nooit een cultuurhistorische of toeristische invulling aan is gegeven. Het Noord-Veluws Museum gaat daar verandering in brengen.

vv-aanwinst-voor-veluwe-1Het Noord-Veluws Museum toont aan de hand van schilderijen van Noord-Veluwse kunstenaars de ontwikkeling van het kunstenaarsdorp Nunspeet en omgeving. Een bezoek aan het Noord-Veluws Museum zal de liefhebbers van impressionistische schilderkunst en regionale geschiedenis zeer aanspreken. Maar ook voor de toevallige passant en de toerist is het werk van deze kunstenaars interessant en laagdrempelig doordat de voorstellingen realistisch en herkenbaar zijn.

vv-aanwinst-voor-veluwe-4Kunstenaarskolonie

De ongerepte natuur en de eenvoudige bewoners van de Veluwe oefenen al sinds eind 19e eeuw een grote aantrekkingskracht uit op stadsbewoners. Juist in een tijd van opkomende industrie en verstedelijking werd de schoonheid van de natuur en het leven dicht bij de natuur ontdekt. In navolging van de beroemde kunstenaarskolonie Barbizon bij Parijs ontstonden in de loop van 19e eeuw overal in Europa kunstenaarskolonies. In Nederland trekken kunstenaars uit Den Haag of Amsterdam er op uit. In de tijd dat de kunstenaarsdorpen Oosterbeek en Laren worden overspoeld door kunstenaars en toeristen, zoeken sommige kunstenaars nieuwe inspiratie op nog ongerepte plekken in en om Nunspeet en Elspeet. Daar vormt zich eind 19e eeuw een kunstenaarskolonie. Uiteindelijk hebben meer dan honderd beeldende kunstenaars tussen 1885 en 1950 in deze regio gewerkt. Bekende kunstschilders van de Noord-Veluwe zijn Herman van der Weele, Arthur Briët, Willy Martens, Edzard Koning, Jan van Vuuren, Ben Viegers, Jos Lussenburg en Chris ten Bruggen Kate. Net zoals de schilderijen van de andere kunstenaarsdorpen vinden de schilderijen van de Veluwse impressionisten gretig aftrek in de steden en zelfs in Engeland, Duitsland en de Verenigde Staten.

vv-aanwinst-voor-veluwe-3Tentoonstellingen

De openingstentoonstelling is gewijd aan de kunstschilder Ben Viegers, die van 1938 tot zijn dood in 1947 in Nunspeet woonde. Zijn hart ging uit naar het vastleggen van het boerenleven, stadsgezichten en zeegezichten. In het museum is een zeer uitgebreide en thematisch gerang-schikte keuze te zien van zijn werk. Tientallen schilderijen – in bruikleen bijeengebracht uit alle delen van het land, en zelfs uit Australië – die tezamen een prachtig overzicht geven van Viegers’ kleurrijke oeuvre. De tentoonstelling duurt tot en met 12 april 2015. Bij de tentoonstelling is het prachtig geïllustreerde kunstboek ‘Door de ogen van Ben Viegers (1886-1947)’ verschenen. De uitgave van BoldArt.nl is geschreven door Williëtte Wolters-Groeneveld uit Hulshorst en mede samengesteld door Klaas Mollema uit Ermelo.

Het Noord-Veluws Museum wil jaarlijks minimaal twee tijdelijke tentoonstellingen organiseren over kunstenaars, zoals Arthur Briët of Jos Lussenburg of thematische exposities over bijvoorbeeld de schapenschilders, Zuiderzeeschilders of Veluwse landschappen. Een wens voor de toekomst is de mogelijke uitwisseling met werk van kunstenaars uit andere kunstenaarsdorpen in Europa

Fietsroute

vv-aanwinst-voor-veluwe-2Het onderwerp van het museum leent zich voor meer dan alleen tentoonstellingen. Vanaf april biedt het museum de bezoekers een bijzondere kunsthistorische fietsroute aan. Zo kan men zien waar de ateliers van de kunstenaars stonden, waar ze woonden en op welke plekken ze schilderden. Op deze manier leren bewoners van de regio en toeristen het verhaal kennen over het landschap waar ze door heen fietsen of wandelen.

Noord-Veluws Museum

Stationslaan 28a
8071 CM Nunspeet
T: (0341) 250 560
www.noord-veluws-museum.nl

Openingstijden: dinsdag tot en met zaterdag van 10.00 uur tot 17.00 uur