Apeldoorn, buitenstad op de Veluwe

Apeldoorn, buitenstad op de Veluwe

Buitenstad

apeldoorn-02Apeldoorn is met ruim 155.000 inwoners de grootste plaats op de Veluwe. Dat is echter niet de reden dat het ook wel ‘de hoofdstad van de Veluwe’ wordt genoemd. Die titel dankt Apeldoorn aan het feit dat zij de sterke punten van de Veluwe combineert met een voorzieningenniveau van stadse allure.

Winkelen

Wat betreft winkeloppervlakte staat Apeldoorn in de top 10 van Nederland. In het centrum zijn de grote winkelketens vertegenwoordigd, maar wie een zijstraat inloopt komt daar nog verrassend veel lokale winkeliers tegen met een uniek assortiment aan producten. Daarnaast is het winkelcentrum ‘De Oranjerie’ een begrip in de omgeving. Twee etages met meest uiteenlopende winkels onder één dak. En parkeren is in Apeldoorn geen probleem. Er zijn in en om het centrum voldoende parkeerplaatsen beschikbaar.

Restaurants en terrassen

Stadse allure, dat heeft Apeldoorn ook wat restaurants, terrassen en uitgaansgelegenheden betreft. Op het gezellige Raadhuisplein staan in het seizoen de terrassen buiten voor een goede lunch of diner. En buiten het seizoen? Dan nodigen de restaurants en cafés u graag binnen uit. Daarnaast heeft Apeldoorn een heus ‘Proefstraatje’: de Van Kinsbergenstraat. De naam ‘Proefstraatje’ is afgeleid van het jaarlijks evenement met die naam. Maar de naam doet ook de rest van het jaar recht aan de grote verscheidenheid van restaurants. Wie doorloopt komt aan het eind het ‘Stadscafé’ Van Kinsbergen tegen.

Musea

Naast het Stadscafé bevind zich CODA. Waar het winkelcentrum De Oranjerie veel winkels onder één dak biedt, doet CODA datzelfde voor cultuur. Met een museum, café, winkel, bibliotheek, archief en kenniscentrum biedt het een bron aan inspiratie en informatie. Op de grens met de gemeente Ede ligt het Kröller-Müller Museum. De verzameling van het museum is opgebouwd rond de omvangrijke collectie werken van Vincent van Gogh. Ook George Seurat, Pablo Picasso, Fernand Léger, Piet Mondriaan en veel andere kunstenaars zijn met belangrijke schilderijen vertegenwoordigd. apeldoorn-04In de Beeldentuin wordt een unieke collectie sculpturen getoond. Het Museum ligt in het Nationale Park de Hoge Veluwe en is onder andere te bereiken via de ingang Hoenderloo van het park.

Het Nationale Park de Hoge Veluwe

Het grootste aaneengesloten actief beheerde particuliere natuurgebied van Nederland ligt (deels) in Apeldoorn. Het Nationale Park De Hoge Veluwe omvat 5.400 hectare bos, heide, vennen en stuifzand. In het park zijn vele verschillende planten- en diersoorten te vinden. Samen met het Jachthuis Sint Hubertus, het Bezoekerscentrum/Museonder, Kröller-Müller Museum en de beeldentuin vormt het Park een unieke en (inter)nationaal befaamde com-binatie van natuur, kunst en architectuur. Een van de ingangen van het park bevindt zich in Hoenderloo.

Parken en groen

Niet alleen om Apeldoorn is veel groen te vinden. Apeldoorn heeft nooit stadsrechten gekregen en heeft als gevolg daarvan ook nooit stadsmuren gekend. Hierdoor was er altijd genoeg ruimte om uit te breiden. Apeldoorn kent daardoor veel parken en veel groen. Het bekendste park, aan de rand van het centrum, is het Oranjepark. Geliefd om haar vijver, de monumentale muziektent en evenementen die er regelmatig plaatsvinden. Ook langs de straten, of wellicht is ‘lanen’ een beter woord, is veel groen te vinden. De Veluwe loopt gewoon door tussen de gebouwen. Het Stadpark Berg & Bos illustreert dit wellicht nog wel het beste. Het park van ruim 250 hectare huisvest een prachtige bosvijver én diverse attracties zoals Klimbos Veluwe en Apenheul.

apeldoorn-03Orlando van Europa

De Veluwe wordt ook wel het Orlando van Europa genoemd. Nergens in Europa is een andere regio die zoveel attracties van (inter)nationale allure huisvest. En opnieuw maakt Apeldoorn hier haar naam als ‘hoofdstad’ waar. Want Apeldoorn heeft met Apenheul, Julianatoren en Nationaal Museum Paleis Het Loo drie attracties van formaat binnen haar grenzen. Daarnaast zijn in en om Apeldoorn ook diverse andere attracties te vinden zoals het al eerder genoemde Klimbos Veluwe en Wildpark het Aardhuis in Hoog Soeren.

Koninklijke allure

Apeldoorn heeft een bijzondere band met het Koninklijk Huis, en de Oranjes hebben een bijzondere band met Apeldoorn. Hiervan is Nationaal Museum Paleis Het Loo het meest in het oog springende bewijs. Maar de band gaat verder. Zo zijn de Oranjes de reden dat de Grote Kerk van Apeldoorn niet in het centrum staat, maar precies tussen het centrum en het paleis in. Voor de kerk staat een beeld van Koningin Wilhelmina. Niet verwonderlijk is dat Apeldoorn tijdens de jaarlijkse viering van Koningsdag groots uitpakt. Op die dag komen mensen uit alle windstreken naar Apeldoorn om het feest mee te vieren.

Schouwburg Orpheus

apeldoorn-quoteStadse allure, dat straalt ook Orpheus uit. Theater Orpheus is een van de vijf grootste theaters van Nederland en biedt een gevarieerd aanbod aan optredens: van cabaret tot klassieke muziek, van toneelstukken tot theaterconcerten. Het theater heeft 3 verschillende theaterzalen met een capaciteit van 200 tot 1300 plaatsen. Met deze uistekende accommodatie weet Apeldoorn jaar op jaar grote landelijke producties te trekken.

Apeldoorn, ook buiten de stad

Ook de omgeving van Apeldoorn heeft veel te bieden. Onder ander Het Nationale Park de Hoge Veluwe en Kröller-Müller Museum, met een van de ingangen in het dorp Hoenderloo. Het dorp is nu één van de meest geliefde vakantieplekken van de Veluwe, maar begon als een onherbergzaam oord met tot ver in de negentiende eeuw uitgestrekte velden van zand en heide. De eerste bewoner in 1813 was Albert Brinkenberg. Hij was een schaapherder die zich met vrouw en drie kinderen vestigde op de plek waar nu restaurant Rust een Weinig staat.

De Heldringkerk is een bekende bezienswaardigheid. Hij is genoemd naar dominee Heldring, die veel voor het dorp Hoenderloo heeft betekend.

Een ander toeristisch centrum is Beekbergen. Het hoort met zijn centrale ligging tussen Apeldoorn en Arnhem en zijn groot aantal toeristische verblijfsmogelijkheden tot een Veluwse vakantietopper. En toch, ondanks de vele bezoekers, vinden rustzoekers de vrijheid en de frisse lucht in de bossen, de velden en op de hei in de omgeving van het dorp. Wandelend of fietsend wanen zij zich al snel alleen met het wild dat in de schemering nog ongemoeid scharrelt langs de bosrand. Met deze dorpen is Apeldoorn is ook letterlijk een buitenstad.