Column: Het jaar van de Veluwe?

Column: Het jaar van de Veluwe?

column-01Heerlijk struinen over de Veluwe. Door weer en wind maar het liefst in het vroege voorjaarszonnetje. Wat is het hier mooi en rustig. Het jaar 2015 begint op gang te komen. Ik las dat dit volgens de Chinese dierenriem het jaar van het schaap is. Schapen hebben we op de Veluwe. Neem het gehucht Hoog Buurlo bestaande uit twee huizen en twee schaapskooien, daterend uit de 19e eeuw. De herder van Staatsbosbeheer hoedt hier een kudde Veluwse heideschapen en is dagelijks te vinden op de heide.

Ik las dat 2015 het jaar van de bodem is. Bodem hebben we ook op de Veluwe. Oeroude bodem waar het grondwater op sommige plekken tot wel 45 meter diep in de grond zit. De Veluwe kent woeste stuifzanden. Zelfs het grootste levend stuifzand van West Europa nabij het dorpje Kootwijk. Hier kun je de robuuste natuur op en top beleven.

Ook kent de Veluwe natte gronden zoals de uiterwaarden van de IJssel met botanisch interessante plekjes zoals Cortenoever nabij Brummen. Een mooi wandelgebied bekend om haar bijzondere flora. De andere kant van de Veluwe grenst aan de randmeren. Mooie dotterbloemenhooilanden en weidevogelreservaat Arkemheen waar grutto en tureluur volop te horen en te zien zijn, maken dit gebied de moeite waard voor een fietstocht over de dijken. De invloed van de Zuiderzee is hier nog te vinden in het dikke zoutpakket in de bodem. De zoutminnende planten die hier en daar nog voorkomen verraden het verleden. Heemst, melkkruid, waterpunge, schorrenzoutgras en moeraszoutgras zijn plantjes die dankzij de aanwezigheid van dit zout voorkomen langs de randmeren.

Ook schijnt 2015 het jaar van de mijnen te zijn. Die ben ik op de Veluwe nog niet tegen gekomen. Wel de grove dennenbossen die 115 jaar geleden werden aangeplant om de woeste gronden te beteugelen. Het hout van de grove dennen werd destijds verkocht aan de mijnen. Het hout van de grove den heeft de eigenschap eerst te kraken voordat het breekt. Ideaal om mijnschachten mee te stutten.

2015 is uitgeroepen tot het internationaal jaar van het licht. Op de Veluwe zijn nog veel plekken te vinden waar het ’s nachts juist nog echt donker is. Zoals het Speulder- en Sprielderbos waar zelfs al gedacht wordt om het aan te merken als een dark sky park, een soort donkerte reservaat. Let maar eens op, er zijn niet veel plekken meer in Nederland waar het ’s nachts nog echt donker is.

Maar dan zijn we er nog niet, 2015 is ook het jaar van de groene vrijwilliger. Bij Staatsbosbeheer zijn ruim 350 vrijwilligers actief die zich inzetten voor de Veluwse natuur-gebieden. Ze ondersteunen bijvoorbeeld in het heidebeheer, geven voorlichting of
inventariseren adder, zandhagedis, vogels en vele andere dieren en planten.

Het wordt vast en zeker een prachtig jaar en misschien niet direct het jaar van de Veluwe, maar zeker weer een jaar waarin je de Veluwe bezocht moet hebben. Kom genieten van de woeste gronden, bloemrijke randgebieden, Veluwse heideschapen, duisternis en de vele wandel-, fiets- en ruiterpaden.

column-02Erik de Bruijn

Boswachter

Staatsbosbeheer – Veluwe