DJ Leon Bolier: Ik heb een gouden tijd gehad met al die gekke Elspeters om me heen!

DJ Leon Bolier: Ik heb een gouden tijd gehad met al die gekke Elspeters om me heen!

Van Elspeet naar de hele wereld

Het ene weekend staat hij te draaien in een superfancy club in New York. Het andere weekend drinkt hij met zijn vrienden een biertje in de Blokhut in Elspeet. Dj Leon Bolier vindt die afwisseling prachtig. “Ik reis de hele wereld over, maar vind het heerlijk om af en toe in dat kneuterige boerendorp Elspeet te zijn.” Leon maakt en draait housemuziek. Doordeweeks is hij meestal in zijn studio te vinden om zijn eigen platen te maken. In de weekenden is hij vaak op reis om de dansvloer op z’n kop te zetten in clubs of op festivals.

Die muziek wil ik makenLeonBolier-Warm-03(1)

Als jochie van 12-13 jaar luisterde Leon veel naar popmuziek op de radio. Zo hoorde hij op een dag 2 Unlimited met hun hit No Limit. Dat klonk anders, nieuw. “Ik wist meteen dat dat de muziek was die ik ook wilde maken”, zegt Leon nu. “Het kostte me wel even tijd om uit te vinden hoe dat moest, maar uiteindelijk lukte het me op m’n oude computer. Mijn muziek werd voor het eerst gedraaid in café De Blokhut waar de hele jeugd van Elspeet uitging. Elspeet is een klein dorpje, iedereen weet er snel wat je doet. Dat zorgde ervoor dat ik ook op sommige zaterdagen in discotheek de Redwood Bar kon draaien. Zo heb ik het draaien onder de knie gekregen.”

Op een cd van Tiësto

Leon begon halverwege de jaren negentig met muziek maken, met software waarmee je toen nog maar moeilijk een professionele plaat kon neerzetten. Tien jaar later had hij de aandacht van verschillende platenmaatschappijen, en begon hij met het releasen van zijn eigen tracks. Daardoor kwamen er aanvragen voor optredens in binnen- en buitenland. Hij heeft gedraaid in Asta in Den Haag, in Escape, Panama en The Sand in Amsterdam en op evenementen als Tomorrowland, Fusion of Dance en Emporium. Hij werd nog bekender toen dj Tiësto in 2005 een nummer van Leon op zijn mix-cd In Search Of Sunrise 4 zette. “Ik had de eerste drie cd’s van die serie van Tiësto grijsgedraaid. Vette cd’s! Het leek me gaaf om er zelf ook op te komen. Ik stuurde een demo en Tiësto wilde mijn nummer op zijn cd hebben!” Het leverde Leon een leuk bedrag aan royalty’s op. “Daardoor kan ik sinds 2005 fulltime met muziek bezig zijn.”

1467399_601393759919716_1492159332_nElk weekend draaien

De meeste tijd is Leon bezig met muziek maken. Hij heeft net twee maanden niet getoerd omdat hij een aantal nieuwe platen wilde maken. “Ik ga muzikaal een wat andere kant op, meer cross-over. Veel vocale platen waarvan ik de lyrics zelf heb geschreven, samen met de vocalisten. Door zelf ook mee te schrijven met de lyrics worden die platen echt je eigen ding. De eerste plaat van deze reeks is net een week uit. Ik verwacht er veel van. Daarna is het de bedoeling dat ik weer in blokken van twee maanden elk weekend mijn usb met muziek, mijn koptelefoon en een weekendtas pak en ergens op de wereld sta te draaien.“ Dat ‘ergens’ kan Australië, Amerika of Argentinië zijn of een van de vele andere plaatsen waar hij regelmatig draait. In Europa draait Leon onder andere in Polen en Oekraïne, in Frankrijk, Spanje en Portugal en op Ibiza. “Mijn leven is echt een droom die uitkomt. Ik ben begonnen op de slaapkamer bij mijn ouders en heb van mijn hobby mijn werk kunnen maken.”

Net een beetje gekker

Leon is opgegroeid op de Veluwe. “Super leuk! Ik heb er een gouden tijd gehad met al die andere gekke Elspeters om me heen. Ik speelde vroeger met vriendjes soldaatje in het bos. Later ging ik met een grote vriendengroep samen op vakantie. In herinner me nog de Koninginnedagen die we met elkaar vierden in een feesttent. Het is echt een boerendorp waar alles en iedereen net een beetje gekker is. Een hechte gemeenschap, iedereen kent elkaar. Toen ik wat ouder werd, ging ik stappen in Plaza di Christo in Apeldoorn. Daar draaide elke maand een andere dj. Ik toer nu regelmatig met de jongens die daar toen draaiden. Ik heb in 2011 ook op Dancetour in Apeldoorn gestaan, met Sunnery James & Ryan Marciano, Vato Gonzalez en Sander Kleinenberg.”

 1498871_670514302998729_1630165440_o‘Wat is het hier mooi!’

Leon woont nu in Amersfoort omdat hij van daaruit sneller op Schiphol is. Maar hij gaat nog regelmatig naar Elspeet om met vrienden een biertje te doen. “Mijn familie en veel vrienden wonen nog in Elspeet. Als ik een weekendje vrij ben, ga ik erheen. Ik kom altijd iemand tegen die ik ken. Ik neem wel eens collega’s mee. Ze weten niet wat ze zien. ‘Wat is het hier mooi!’ Ze zijn verbaasd om borden ‘overstekend wild’ te zien. Dat je hier echt wilde zwijnen en herten kunt zien oversteken. Ik ken collega’s die naar Amerika zijn verhuisd. Op dit moment vind ik dat zelf voor mij niet nodig. Binnen een uur of zes zit je vanaf Nederland aan de Amerikaanse oostkust, dus qua reistijd valt dat allemaal wel mee. Ik woon hier graag, voor mij blijft Elspeet een speciaal plekje. Het zou mooi zijn als ik er op de speelweide aan de Stakerbergweg nog eens een mooi housefeest zou kunnen organiseren.”