Een spektakel voor jong en oud op de Ginkelse Heide!

Een spektakel voor jong en oud op de Ginkelse Heide!

Voor de 71e keer alweer worden de luchtlandingen op de Ginkelse Heide in Ede van 17 september 1944 herdacht. Op deze dag landden toen binnen 14 minuten zo’n 2000 Britse soldaten op de Ginkelse Heide. De Slag om de Ginkelse Heide was een onderdeel van de Slag om Arnhem, ook wel bekend van “Een brug te ver”.

Al sinds jaar en dag staan de Airborne luchtlandingen bekend als een evenement voor jong en oud waar iedereen door de spectaculaire beelden en activiteiten hun ogen uitkijkt. Dit kunt u zelf ervaren op zaterdag 19 september 2015. Het Airborne programma in Ede begint om 9.30 uur en duurt tot circa 16.00 uur. Ontbijten hoeft niet thuis, u kunt vanaf 8.00 uur (tegen betaling) genieten van een echt Engels ontbijt.

 

Terugkijken naar 1944: de Mass Dropairborne2012-7

Op de Ginkelse Heide landen vanaf 10.00 uur honderden parachutisten. Een luchtlanding met zoveel parachutisten is uniek in Nederland! De luchtlandingen geven een beeld van hoe de Mass Drop er in 1944 uit moet hebben gezien. Engelse parachutisten van het 2nd Battalion The Parachute Regiment uit Engeland, militairen van de 11de  Luchtmobiele Brigade uit Nederland, para’s uit onder andere Amerika, Frankrijk, Polen en België en tientallen Pathfinders springen tijdens de Airborne luchtlandingen uit verschillende vliegtuigen, waaronder Herculessen en een Dakota.

Airborne herdenking
Na de eerste Mass Drop begint om 11.15 de Airborne Herdenking op de Ginkelse Heide, bij het Airborne monumentaan de N224. Ongeveer 50 Arnhem Veteranen uit Engeland zijn aanwezigom deze herdenking bij te wonen. Daarna, rond 14.00 uur, worden de luchtlandingen vervolgd tot 16.00 uur. De para’s zullen zowel voor als na de herdenking springen, zodat iedereen dit spectaculaire schouwspel kan meemaken.

Airbornemarkt
airborne2012-68Bij de Schaapskooi op de Ginkelse Heide zijn er allerlei activiteiten voor kinderen en volwassenen, die te maken hebben met de Airborne. Het programma is omlijst met muziek en living history. Op de markt staan meer dan 40 kramen waar allerlei artikelen en militaria te zien en te koop zijn zoals historische boeken, petjes en Engelse gadgets. De verenigingen Airborne Battlewheels (ABW) en Keep Them Rolling (KTR) staan langs het droppingsgebied met ruim 100 historisch militaire voertuigen. Er is een klimtoren voor de oudere kinderen en de kleintjes kunnen knutselen. Uiteraard kunt u genieten van een hapje en een drankje bij de aanwezige horeca. Ervaar dit unieke familie
evenement met voor elk wat wils!