Ermelo, hippisch hart van Nederland

Ermelo, hippisch hart van Nederland

het hippisch hart van Nederland op de Veluwe

Paard-en-wagen-bospad-kopieDe Veluwe staat bekend om haar uitstekende mogelijkheden om te fietsen en te wandelen. Niet voor niets heeft de Veluwe het langste aaneengesloten netwerk van fietspaden. Wat veel minder mensen  weten is dat de Veluwe ook een uitgebreid netwerk van ruiter- en menpaden heeft. Zeker rond Ermelo is de kans groot een ruiter met paard tegen te komen.

Maar liefst ruim 95 kilometer aan ruiter- en menpaden ligt in Ermelo. Daarnaast is het centrum van de landelijke paardensportbond KNHS in de gemeente Ermelo gevestigd. En zijn er diverse maneges in Ermelo te vinden.
Ook maakt Ermelo onderdeel uit van de Veluwe Trail, een ruiter- en menroute van zo’n 360 kilometer over de mooiste plekjes van de Veluwe. Deze bestaat uit een doorgaande route die de hele Veluwe beslaat. Deze doorgaande route is te verdelen in negen dagtochten van ongeveer 25 tot 30 kilometer. Een van die dagtochten is ongeveer 30 kilometer en loopt tussen Ermelo en Garderen door het prachtige eeuwenoude Speulder- en Sprielderbos. Deze route laat veel bos- en heidelandschap zien.

Fotowedstrijd-kopieHet hippisch hart van Nederland ligt op de Veluwe en heet Ermelo. De plaatselijke VVV en stichting Hippisch Platform Ermelo zetten zich in voor het hippisch toerisme in Ermelo met aansprekende activiteiten en evenementen. Tijdens het meerdaagse evenement Ermelo Horselive in 2014 werden uiteenlopende acti-viteiten georganiseerd voor ruiters met én zonder paard. Een weekend voor paarden-eigenaren en paardenliefhebbers.

Ook in 2015 worden in het kader van Ermelo Horselive weer diverse paardensportevenementen georganiseerd. De activiteiten zijn verdeeld over het hele seizoen. Zo staan in het Paasweekend begin april, bij het KNHS centrum internationale menwedstrijden in diverse disciplines op het programma. In het weekend van 15 mei wordt de wereldbekerwedstrijd Agility gehouden en in het tweede weekend van september wordt Ermelo echt een walhalla voor paardenliefhebbers. Het Horse event is het grootste paardenevenement van Nederland wat in 2015 voor de eerste keer in Ermelo wordt gehouden.

Maar liefst 30.000 bezoekers komen naar verwachting op dit evenement af, waar meer dan 200 demonstraties en shows te zien zullen zijn. Daarnaast zijn er het hele jaar door wedstrijden bij de diverse maneges. Zo staat Ermelo volop in de schijnwerpers met de verschillende paardensportevenementen. In het centrum zal er actie zijn met paarden tijdens de traditionele Ringrijderij op de laatste zaterdag van juni.

ermelo-quoteErmelo is altijd het bezoeken waard om een heerlijke tocht te maken. Alle voorzieningen voor een tocht van een paar uurtjes, een hele dag of zelfs meerdere dagen zijn aan-wezig. Er is keuze uit een ruim netwerk aan routes. Deze routes zijn zonder ruiter- of koetsiersbewijs toegankelijk. De regio beschikt over voldoende rustplaatsen voor paarden, ruiters en aanspanningen. En voor wie met zijn paard wil blijven slapen zijn er diverse tijdelijke stallingen voor paarden of pony’s. Ook voor de ruiters/menners is er een uitgebreide keuze aan overnachtingslocaties. Op diverse locaties kunnen zowel paarden als ruiters overnachten.

Wilt u liever met een hele groep de bossen in? Manege Sequoia Stables organiseert regel-matig begeleide buitenritten. U kunt hier mee-doen met uw eigen paard of pony, maar ook met een paard of pony van de manege.

Het paardentoerisme past prima bij de dorps-promotie campagne ‘Ermelo Buitenleven’, een initiatief om samenwerking te bevorderen en Ermelo eenduidig te promoten. Het initiatief is ontstaan vanuit een groep ondernemers, VVV en gemeente die vooruit willen in Ermelo. In Ermelo vinden veel activiteiten buiten plaats of hebben met dit thema te maken. In de komende jaren zult u Ermelo Buitenleven dan ook steeds vaker tegenkomen.

Meer info

VVV Ermelo verkoopt diverse routekaarten van de gebieden rondom Ermelo als hulpmiddel voor uw tocht. Bent u van plan een tocht te maken, oriënteer u dan eerst voor een mooie route. Voor meer informatie, ga snel naar www.vvvermelo.nl of kom langs bij de VVV aan de Stationsstraat 20.