Apeldoorn: gastvrij, centraal gelegen en bruisend

Apeldoorn: gastvrij, centraal gelegen en bruisend

Burgervader Berends geniet van Apeldoorn

burgervader-01John Berends, burgemeester van Apeldoorn, blokkeert altijd ruimte in zijn agenda voor vrije tijd. Dan gaat hij graag paardrijden. “Heerlijk om alleen het bos in te gaan en even helemaal geen mensen te zien. De rest van de week ben ik alleen maar met mensen aan het praten. Zo alleen met mijn paard in het bos kan ik me goed ontspannen.”

John woont in het buitengebied van de gemeente Apeldoorn. Vanaf zijn woning is hij direct midden op de Veluwe, voor een van zijn favoriete ritjes te paard of voor een stevige wandeling. “Als ik bij Kootwijk wandel heb ik het gevoel dat ik alleen op de wereld ben. Zo heerlijk rustig is het daar.”

Unieke Veluwe

De Veluwe is het grootste bos- en natuurgebied van Nederland, met heide, zandvlakten, landgoederen, weidegronden en spectaculaire uitzichten over de rivieren. “De Veluwe is ook dé plek om wild te zien”, zegt John Berends. “Natuurlijk kunnen wij niet de concurrentie aan met Afrika, maar de Veluwe is wel uniek als het gaat om wildbeleving. Als je ’s morgens heel vroeg of juist in de avond stil op een kruising van paden gaat zitten, heb je grote kans om een hert, ree of wild zwijn te zien.” Minder wild, maar volgens John ook heel leuk is een bezoek aan de schaapskooi in de Loenermark. “Dat is een heel bijzondere toeristische attractie midden op de Veluwe. Het is prachtig om de schapen op de heidegronden te zien grazen. Verder maken ook de beken en sprengen, met glashelder water en bijzondere bloemen en planten eromheen, de Veluwe een uniek gebied. En de Veluwe is natuurlijk vooral rust, ruimte en natuur.”

burgervader-quoteEen groot leisuregebied

Het toerisme is op de Veluwe sterk ontwikkeld. Je vindt er grote, maar ook kleinschalig accommodaties van uitstekende kwaliteit. Bekende toeristencentra zijn Beekbergen, Elburg, Epe, Ermelo, Garderen, Harderwijk, Hattem, Heerde, Hoenderloo, Kootwijk, Loenen, Nunspeet, Putten, Otterlo, Vierhouten, Voorthuizen en de Veluwerandmeren. John Berends ziet al die gebieden niet los van elkaar. “Van Lelystad met zijn VOC-schip en Batavia Stad Fashion Outlet, Biddinghuizen met Walibi en Harderwijk met het Dolfinarium naar Apeldoorn met de Julianatoren en Paleis Het Loo loopt een groot leisuregebied. En dat loopt ook nog verder door Arnhem met het Openluchtmuseum en Nationaal Park De Hoge Veluwe met het Kröller-Müller Museum. Al die afzonderlijke toeristische attracties kunnen elkaar versterken. Daarvoor werken we steeds meer samen. Alleen zo kunnen we de goede positie van de Veluwe behouden.”

Nog meer natuur

John Berends geeft aan dat de Veluwe ook een kwetsbaar gebied is. “We moeten steeds een zorgvuldige keuze maken tussen natuur en economie, tussen rust en bedrijvigheid. Met het natuurontwikkelingsprogramma Veluwe 2010 doet ook de provincie Gelderland dat. Met dat plan wil de provincie de verblijfsrecreatie steeds meer concentreren langs en in de minder kwetsbare randen van het gebied. Zo wordt de grote druk van de recreatie op de natuur kleiner. Er komt ook meer natuur bij, waardoor dieren meer ruimte en daarmee betere overlevingskansen krijgen. Natuur en cultuur zijn als trekkers van de Veluwe van groot belang voor de regionale economie, maar we moeten voorkomen dat economische activiteiten in strijd zijn met de bijzondere ecologische waarden en cultuurhistorische rijkdom van het gebied.”

Hoofdstad van de Veluwe

burgervader-03Midden op die mooie Veluwe ligt Apeldoorn, de stad waarvan John Berends burgemeester mag zijn. “Ik zie Apeldoorn als Hoofdstad van de Veluwe. Een prachtige stad om te wonen, met een veelzijdige en aantrekkelijke binnenstad en goede voorzieningen. Ook een gemeente waar elf dorpen bij horen, die ieder op zich al een toeristische attractie zijn. Apeldoorn is stad, dorp, landschap en platteland tegelijk. Apeldoorn is ‘buiten’ maar ook ‘stad’. Een Buitenstad dus, met een prachtige mix van kwaliteiten. Apeldoorn en omgeving hebben alles om het voor iedereen aantrekkelijk te maken. Je kunt hier genieten van het goede leven. Van de natuur, van nationale en internationale sportactiviteiten in Omnisport Apeldoorn, van voorstellingen in schouwburg Orpheus en van allerlei evenementen. Het koninklijke maakt Apeldoorn extra bijzonder. Onder meer met Paleis Het Loo zijn de sporen van Oranje hier goed zichtbaar.”

Dag de hei op

De Veluwe is ook zeer geschikt voor ‘een dag de hei op’. Apeldoorn bijvoorbeeld is een ideale congresstad. Gastvrij, centraal gelegen en bruisend. “Apeldoorn biedt veel verschillende congreslocaties; Niet alleen voor kleine congressen, maar ook voor grote, meerdaagse congressen met veel deelnemers. Onze gemeente organiseert in juni samen met Congresstad Apeldoorn hier in Apeldoorn het VNG Congres,
het grootste overheidscongres. In Apeldoorn zijn veel hele goede accommodaties voor overnachting en is volop vertier te vinden. Apeldoorn ligt mooi centraal in Nederland en is goed bereikbaar via de A50 en de A1. Apeldoorn en de haar omgeving met onder meer die prachtige Veluwe zijn gewoon fantastisch!”