Het verhaal van de stad Harderwijk

Het verhaal van de stad Harderwijk

Altijd welkom

harderwijk-03Harderwijk is een Hanzestad, een stad met een rijk visserijverleden. Maar ook een stad die bruist van creatieve evenementen zoals LalaLand, Harderwijk LIVE en Multiculti. Verder is het een gezellige winkelstad en een prima vertrekpunt voor mooie fietstochten over de Veluwe. En het is de enige stad in Europa waar je zittend op een terras het vriendelijke gefluit van walrussen kunt horen.

Harderwijk en het Dolfinarium zijn begrippen die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Jaarlijks vinden duizenden bezoekers hun weg naar het leukste dierenpark van Nederland. Daar waar dolfijnen huizenhoog springen, waar je roggen kunt aaien en waar je uitbundig moet lachen als de grote, logge walrus zijn verzorger een natte zoen geeft.

Het Verhaal van de Stad

harderwijk-quoteHet Dolfinarium geniet landelijke bekendheid, maar wat veel mensen niet weten is dat Harderwijk meer te bieden heeft. Veel meer! Het Verhaal van de Stad is sinds medio 2014 de organisatie die Harderwijk op de kaart zet aan de hand van vier pijlers: de spannende binnenstad, bos en buitengebied, water en natuurlijk het Dolfinarium. “Het Verhaal van de Stad gaat over al het moois dat Harderwijk te bieden heeft. We hebben alles in huis voor een onvergetelijk verblijf. In Harderwijk hoef je je nooit te vervelen”, vertelt Laura van der Linde, Coördinator Verhaal van de Stad. “We brengen het verhaal over de bühne en zetten Harderwijk stevig op de toeristische kaart. En door evenementen en creatieve initiatiefnemers met elkaar te verbinden, maken we dat verhaal alsmaar sterker. Daarmee wordt het aanbod voor de bezoeker nog interessanter dan het al is.”

Waarom naar Harderwijk?

De slogan waarmee Harderwijk zichzelf presenteert is ‘Harderwijk, áltijd welkom!’ Daarmee wordt onderstreept dat Harderwijk een gastvrije stad is, die bezoekers en toeristen met open armen ontvangt en waar altijd iets te beleven, te doen, te proeven of te genieten is.

Zo biedt de spannende binnenstad een keur aan restaurants, waaronder een één- en zelfs een tweesterrenrestaurant, en nog wel op honderd meter van elkaar. Wie alleen wat wil drinken op een terras, bijvoorbeeld tijdens een gezellig dagje winkelen, heeft ook ruime keus. In de zomermaanden is er vaak live muziek of kan er genoten worden van een spannend evenement. Anderen zoeken de rust en de schoonheid van de stad en gaan, al dan niet met fotocamera, op zoek naar de mooiste pleinen en de leukste straatjes. Een stadsgids vertelt graag over de geschiedenis van Harderwijk als Hanzestad, visserijstad, garnizoensstad of universiteitsstad.

harderwijk-01Genieten van de natuur

Wat Harderwijk ook uniek maakt, is de geo-grafische ligging. Met de Veluwe als achtertuin en de Randmeren als voortuin is de stad een ideaal vertrekpunt voor een mooie vaartocht, wandeling of fietstocht. Vanuit de binnenstad is het tien minuten fietsen naar zandverstuiving het Beekhuizerzand. Een zeldzaam mooi gebied op de Noord-Veluwe, met aardige hoogteverschillen. Dit gebied wordt ook volop gebruikt door hardlopers en mountainbikers, maar ook door gezinnen die er gezellig picknicken en genieten van fraaie vergezichten. Wie door het buitengebied van Hierden terugfietst, passeert, naast de vele mooie boerderijen, onder andere Kasteel de Essenburgh en Wellnessresort de Zwaluwhoeve. Dat is natuurlijk dé plek bij uitstek om te genieten van pure rust, ontspanning en verwennerij.

harderwijk-quote2Harderwijk is met de Randmeren een waar surfmekka. En in de haven liggen botters en sloepen voor de verhuur en iets verderop kan een zeilboot worden gereserveerd. Leg ook eens aan bij het Strandeiland, het Harderwijker stadsstrand. Harderwijk zoekt weer de verbinding met het water. Het nieuwe Waterfront wordt prachtig.

U ziet het, Harderwijk en omgeving hebben veel te bieden. U bent welkom in het Dolfinarium, bij de Zwaluwhoeve, bij onze hotels en vakantie-parken. Kom naar de binnenstad voor een dagje winkelen, een hapje eten, een rondwandeling, een spetterend evenement of een bezoek aan het Stadsmuseum, met in 2015 een Rembrandt-tentoonstelling. U vindt alle Harderwijker informatie op www.harderwijkaltijdwelkom.nl.