De Hoge Veluwe, het hele jaar door

De Hoge Veluwe, het hele jaar door

Een gevarieerd aanbod van natuur, kunst en activiteiten

vv-het-hele-jaar-door-4De natuur van Het Nationale Park de Hoge Veluwe is overweldigend. De verschillende landschappen wisselen elkaar continu af; tijdens een tocht door het Park komt u door gevarieerde bossen, maar ook over heidevelden, grasvlakten en buitenlands aandoende stuifzandgebieden.
Het Park is de nalatenschap van één van de meest markante echtparen uit de Nederlandse geschiedenis: Anton en Helene Kröller-Müller. Zij kochten vanaf 1909 in meerdere fasen stukken grond; het huidige Nationale Park De Hoge Veluwe. Anton was een enthousiast jager en Helene een gepassioneerd kunstverzamelaar. Hun ideaal was het samenbrengen van natuur en cultuur. Nu, dik 100 jaar later, kunnen wij nog steeds genieten van hun nalatenschap: een gevarieerd landschap en een groot cultureel aanbod met onder andere het Kröller-Müller Museum en Jachthuis Sint Hubertus.

vv-het-hele-jaar-door-1Verken het Park

Er zijn meerdere mogelijkheden om het Park te verkennen: wandelend, fietsend of te paard. Wanneer u besluit het Park op de fiets te verkennen, kunt u gebruik maken van bijna 40 kilometer aan fietspaden. Dit kan op een eigen fiets maar ook op een gratis te gebruiken Witte Fiets. De Witte Fiets is onlosmakelijk verbonden met het Park. Er zijn er 1.800, verdeeld over de verschillende ingangen en de diverse musea in het Park. U kunt bij binnen-komst in het Park dus direct opstappen.

Kinderen

In het Park is ook voor kinderen van alles te beleven voor een leuke en spannende dag. Denk bijvoorbeeld aan sporen zoeken van de wilde dieren in het bos. Dieren zoals herten, reeën, wilde zwijnen en moeflons lopen los rond in het Park. Het kan zo maar gebeuren dat u oog in oog komt te staan met één van deze Parkbewoners. Een andere kans om wilde dieren te bespieden is vanuit één van de wildobservatieplaatsen.

vv-het-hele-jaar-door-5Meer weten over het leven ónder de grond? Dat kan in het Museonder, het eerste ondergrondse museum ter wereld. Het Museonder geeft een verrassend beeld van alles wat er onder het aardoppervlak leeft en wat er vroeger geleefd heeft. Ieder weekend zijn er speciale kinderactiviteiten. Van poppenkast tot goochelaar en van spannende verhalen tot vrolijk theater. In de schoolvakanties zijn er bijna elke dag leuke kinderactiviteiten, zoals uilenballen uitpluizen of nestkastjes maken.

In de zomer zijn er kindersafari’s. Dan gaan de kinderen met de boswachter het bos in en slapen ze ‘s nachts in de buitenlucht onder de sterrenhemel. Gaat u liever op eigen gelegenheid met het gezin op pad? Dan zijn bij het
Bezoekerscentrum het hele jaar door tal van leuke speurtochten en ontdekkingsroutes verkrijgbaar zoals de ‘Suske en Wiske Avonturentocht’ of de ‘Knapzakroute’ inclusief een rugzakje voor het verzamelen van de opdrachten uit het boekje.

vv-het-hele-jaar-door-3Activiteiten en evenementen

Het hele jaar door zijn er allerlei activiteiten en evenementen. Zo vindt elke vierde zaterdag van de maand de streekmarkt plaats: kraampjes gevuld met typisch Veluwse specialiteiten en decoratieve producten. Of wat te denken van een interessante lezing op de laatste zondag van de maand? Maar vergeet ook de diverse safari’s en wandelingen niet. Onder begeleiding van de boswachter of natuurgids op zoek naar bijzondere dier- en plantsoorten in prachtige landschappen.

Voor het eerst dit jaar wordt er in samenwerking met het maandblad Quest een natuur- en wetenschapsweekend georganiseerd. Tijdens dit weekend kunnen kinderen meedoen aan bijzondere workshops op het gebied van natuur en wetenschap. Terugkerende populaire evenementen in het Park zijn onder andere De Dag Van Het Paard in juni en het NK Burlen eind augustus.

Kröller-Müller museum en Jachthuis Sint Hubertus

vv-het-hele-jaar-door-2Liefhebbers van kunst kunnen in het wereldwijd bekende Kröller-Müller Museum de vaste collectie bekijken met werken van o.a. Van Gogh, Mondriaan en Picasso. Naast de vaste collecties organiseert het museum ook tijdelijke tentoonstellingen. Zo ook in het Van Gogh jaar, het Kröller-Müller presenteert in 2015 Van Gogh & Co. Dwars door de collectie.

Het door de bekende architect Berlage ontworpen Jachthuis Sint Hubertus, is het gehele jaar te bezichtigen met diverse rondleidingen voor jong en oud.

Kijk voor meer informatie en een actueel overzicht van activiteiten en evenementen op onze site: www.hogeveluwe.nl