Het Wekeromse zand

Het Wekeromse zand

De Veluwse ‘dust-bowl’

Het Wekeromse Zand is een flink stuk open stuifzand met indrukwekkende vergezichten. Je kunt het nu haast niet voorstellen, maar zo’n honderdvijftig jaar geleden moeten grote delen van de Veluwe er zo uitgezien hebben. Maar de bewoners van toen hadden weinig oog voor de schoonheid van dit woeste landschap. Voor de boeren van Wekerom vormde het stuifzand een dagelijkse bedreiging. Wij stuurden Cor de Hamer, fotograaf uit Apeldoorn, op pad om een wandeling te maken over dit prachtige natuurgebied. Hieronder vertelt hij zijn ervaring.

DSC05642edit2‘Het is de tweede helft van de middag op de eerste warme voorjaarsdag in maart als we aan onze wandeling begonnen. Een mooie dag om een route te gaan lopen. Voor mijn passie als hobbyfotograaf zoek ik graag aparte routes en gebieden op die niet zo snel in de verbeelding komen als men aan de Veluwe denkt. Zo ook het Wekeromse Zand.

Het Wekeromse Zand is een afwisselend en heuvelachtig gebied met een door bossen omzoomde zandverstuiving. Bij harde zuidwesten wind overdekte het opstuivende zand hele akkers! Dat is niet veranderd in de afgelopen honderdvijftig jaar. Het Wekeromse Zand is een van de weinige plekken in Nederland waar het stuifzand nog in beweging kan komen als het hard waait. Door dit ‘roken’ worden de ontspruitende planten steeds weer overdekt met los zand en blijft het stuifzandgebied voor een groot deel bestaan uit kale zandhopen en kuilen.

Er is een wandeling van 7,5 kilometer (rode paaltjes) uitgezet. DSC05676editHet beginpunt is de parkeerplaats aan de Vijfsprongweg te Wekerom. Voor wie houdt van een flinke wandeling is er de NS-wandeltocht Wekeromse Zand (22 kilometer). Ik volg de rode-paaltjesroute.

De zandverstuiving staat garant voor mooie vergezichten er staan diverse prachtige solitaire bomen. Niet elke boom weet te overleven op de voedingsarme en droge zandbodem. De dode bomen en stronken geven echter als ‘natuurlijke kunstwerken’ een extra dimensie aan dit landschap. De rode wandelroute leidt ook langs enkele mooie vennen aan de rand van de zandverstuiving. De omringende bossen zijn ongekend rustgevend groen. Zelfs de bodem is bedekt met een groen grastapijt. In de bossen staat op een heuvel een wildobservatiepost. Deze kijkt neer op een kleine drinkpoel voor de dieren en is vrij toegankelijk. Met een beetje geduld en geluk kunnen wandelaars vanuit de houten post moeflons, reeën, vossen of dassen waarnemen.’

DSC05714edit_1

Kijk voor een uitgebreid fotoverslag op www.cordehamer.nl voor meer foto’s over deze route maar ook andere foto’s van gebieden over de hele Veluwe

Meer routes op de Veluwe?

De wandelroute Het Wekeromse Zand en nog veel meer Veluwse routes zijn te vinden op Gelderseroutes.nl.