Jacco Eltingh: ‘De Veluwe zit in mijn bloed’

Jacco Eltingh: ‘De Veluwe zit in mijn bloed’

Jacco Eltingh is geboren en getogen in het Veluwse dorp Heerde. Op zijn zevende begon hij met tennissen, op zijn 18e werd hij professioneel tennisser en in de tussentijd behaalde hij ook nog zijn VWO-diploma. Hij kan terugkijken op een prachtige tenniscarrière.

DSC01367Samen met Paul Haarhuis werd hij twee keer wereldkampioen dubbelspel en won de dubbeltitels van Roland Garros, Wimbledon, de US Open en de Australian Open. Jaren was dit tennisduo nummer één van de wereld. In het enkelspel stond Eltingh in de top 20 van de wereld en versloeg hij geregeld de beste spelers van de wereld, zoals Sampras, Agassi en Lendl. In het dubbelspel pakte hij 44 titels en in het enkelspel vier titels. In 1998 stopte Eltingh als tennisprof vanwege knieproblemen. Hij was op dat moment de kersverse wereldkampioen én nummer één van de wereld in het dubbelspel.
Veluws bloed
Door het spelen op wereldniveau heeft hij ook veel van de die wereld gezien. Toch voelt hij zich nergens zo thuis als op de Veluwe. “Ik ben voor de volle 100% een Veluwenaar, in hart en nieren. We hebben op verschillende plekken gewoond in de wereld. Toch hebben we heel bewust gekozen om terug te keren naar de Veluwe om onze kinderen op te laten groeien. De Veluwe is thuis. Het heeft alles wat wij willen en nodig hebben om oud te worden. Onze familie en vrienden wonen hier, dat is erg belangrijk geweest in de keuze om terug te keren naar onze geboortegrond. En ook zeker niet onbelangrijk: het slag volk. De mentaliteit die hier heerst past bij ons. Dat voelt als thuis. De mensen hier zijn nuchter en relatief duidelijk. Als je open bent, heb je geen last van roddel en achterklap. Hier is het zoals we zelf zijn en zijn opgevoed, dat zit in het bloed.”

DSC01374De perfecte combinatie

Ook de prachtige omgeving, de rust, de onvoorwaardelijke gastvrijheid en de mogelijkheden die de Veluwe biedt, droegen bij aan de keuze om hier na wereldse omzwervingen terug te keren. “Wonen op de Veluwe is de perfecte combinatie tussen welvaren en welzijn. Ik kan vanuit hier zakelijk in heel Nederland participeren en heb tegelijkertijd de vrijheid en veiligheid. Hier kan ik onthaasten. Ik heb best een druk leven en om dat los te kunnen laten, vind ik rust belangrijk. Als ik in het Westen zou wonen, zou ik dagelijks in de file staan, daar heb ik hier geen last van. Ik kan ook mijn grootste hobby uitoefenen: de natuur. Zo doe ik alles in de (enorme red.) tuin zelf. Van het gras maaien tot bomen zagen. Daarnaast heeft de Veluwe heel veel recreatiemogelijkheden. Er zijn teveel mooie plekken om op te noemen want het is zo afwisselend van dichte bebossing tot een glooiend landschap en zandverstuivingen. En natuurlijk het mooie gebied rond de IJssel. Ook op culinair gebied is het hier goed toeven. We hebben sterrenrestaurants in de buurt zoals De Leest en de Librije en ook de frietkot en de Chinees zitten om de hoek. Beter kan niet.”

Zakelijke carrière

Na zijn tenniscarrière heeft Eltingh zich onder andere toegelegd op het zaken doen. Zo is hij directeur van Tennis Events by Eltingh Haarhuis en is eigenaar van Tennisreis.nl. “Met Tennis Events organiseren we meer dan 100 evenementen per jaar in Nederland. Dit varieert van het geven van clinics aan bedrijven en particulieren tot het geven van lezingen en heeft te maken met tennis en wat daarbij komt kijken. Ik geef bijvoorbeeld presentaties over communicatie, motivatie; in vorm zijn, 1 + 1 = 3, omgaan met stress, de balans tussen werk en privé en genieten van successen. Ook hebben we onderdelen ontwikkeld voor scholen die in combinatie met gemeentes worden gedaan, zodat je bijvoorbeeld op verantwoorde wijze tennis (en sport in het algemeen) in de gymles kan geven. Met Tennisreis.nl organiseren we reizen die met tennis te maken hebben.”
AFAS Tennistoernooi
Naast al deze activiteiten organiseert Jacco Eltingh sinds 2002 jaarlijks inATC 2014 het najaar samen met Paul Haarhuis de succesvolle AFAS Tennis Classics: een toernooi waaraan de allergrootsten uit de tennisgeschiedenis meedoen. “Dit jaar organiseren we het alweer voor de vijfde keer in Apeldoorn. Daarvoor vond het in Eindhoven plaats. Het is een heel mooi en succesvol evenement in Apeldoorn. AFAS Tennis Classics is vorig jaar als één van de weinige evenementen erkend als een belang voor Gelderse streken. Naast een tennisevenement is het ook bij uitstek geschikt als netwerkmoment voor ondernemers. Er valt ontzettend veel te halen indien gewenst natuurlijk. Ieder jaar ontvangen we ongeveer 17000 betalende gasten. En nog steeds groeit het aantal deelnemende bedrijven. Bedrijven kunnen kiezen uit drie pakketten en ook bieden we weer het AFAS Netwerkpaviljoen. Dit heeft als doel om meer business door en voor elkaar te creëren. Dit jaar hebben we de sessie teruggebracht van vijf naar vier sessies om de kwaliteit hoog te houden en de dynamiek te bewaren. Er wordt vier dagen lang gespeeld volgens Round Robin. Round Robin is een poulesysteem met twee poules van drie spelers, die ieder tegen elkaar spelen.”

Verbinder pur sang
De combinatie van alle dingen vindt Eltingh het leukste in zijn professionele leven. “Het voordeel van mijn leven is dat ik met de verschillende bedrijven en activiteiten een heel divers leven heb. Dat is een voorrecht en tegelijkertijd een handicap omdat de focus kan ontbreken. Dat probeer ik nu af te leren door me steeds meer bezig te houden met dingen die ik echt leuk vind. Mijn zakelijke ambitie neemt af. Ik hoef me niet meer te bewijzen dat ik meer kan dan alleen tegen een geel balletje slaan. Ik hoop wel te blijven ondernemen en te verbinden op diverse vlakken. Eigenlijk heeft alles wat ik doe te maken met mensen verbinden en bedrijven met elkaar in contact brengen. Het mooiste
zou zijn dat ik kan blijven, of blijvend, verbinden. En dat ik daarbij dubbelspel kan spelen in de positieve zin van het woord zodat één plus één drie wordt. Als iedereen en alles zich méér met elkaar kan verbinden en samenwerken, komt er veel meer plezier.”