Elburg, Old meets New; Unieke combi historisch en hip

Elburg, Old meets New; Unieke combi historisch en hip

Door José Oosthoek

Verrassend en overzichtelijk, geen strakke puien met schreeuwende neonreclame, maar trapgevels en keitjesstoepen. Elburg onderscheidt zich. De laatste mode is vanmorgen afgeleverd, de winkelpanden zijn in een aantal gevallen eeuwenoud. Elburg nodigt uit tot een sfeervolle dag shoppen, genieten en ervaren.

Het winkelaanbod in de vestingstad aan het water is gevarieerd en bijzonder. Alhoewel Elburger ondernemers hechten aan traditie, zijn trends en noviteiten op het gebied van kleding, wonen en eten meer dan welkom. Maar dan wel van goede kwaliteit en stijlvol. Verschillende familiebedrijven bestaan al meerdere generaties en dat is alleen mogelijk wanneer kwaliteit geboden wordt. Kwaliteit in al of niet ambachtelijke producten, maar ook en vooral in service. Van betaald parkeren is geen sprake; er is ruim voldoende parkeergelegenheid op een paar minuten lopen van de binnenstad.

elburgMode

Modezaken in Elburg als Trendpark en Poort 5 bieden de betere merken en zijn met hun teams van vakkundige medewerkers in staat om de klant van goed advies te voorzien. Bij het kleinschalige en authentieke Trendpark is shoppen een inspirerend uitstapje en zorgen de originele accessoires zoals platenspelers en hoeden voor op zijn minst een glimlach. Poort 5 richt zich op jongeren, terwijl het pand, een rijksmonument, gebouwd is in 1600 en schitterend gestyled is. Met de nieuwste mode en denim van onder andere de merken G-Star, PME Legend en Replay.

Struinend door de sfeervolle straatjes, treft de bezoeker van Elburg ook leuke kleine boetiekjes en winkels met een eigen karakter in mode. Zoals Mirjam’s Boetiek in de Van Kinsbergenstraat, Passepartout en Noa Noa aan de Beekstraat en het Modetheater in de Vischpoortstraat. Elk met een eigen uitstraling, in verschillende prijscategorieën, voor een basisoutfit of feestelijke gelegenheid.


Wonen

elburg

Dat Elburgers verstand hebben van smaakvol, is duidelijk. Bewoners en ondernemers van de binnenstad zijn trots op hun stad en besteden veel tijd en aandacht aan de stoepen en gevels van hun panden. Overal potten en bakken met bloemen en planten waardoor elk doorkijkje een schilderijtje is.

Op de hoek Beekstraat/Smedestraat is Rosas Sfeerboutique gevestigd. Prachtige woonaccessoires, van schitterend glaswerk tot mooie spiegels, quilts en kussens. Rosas biedt een grote collectie lampen en eenmaal binnen, betekent Rosas naast mooie dingen zien, ook ruiken; geuroliën en geurzakjes, de zintuigen worden ondergedompeld. Een inspirerende ervaring en het team van Rosas zit vol met nieuwe woonideeën. Over zintuigen gesproken; een minuut verder lopen en de smaakpapillen komen aan bod. De Plantage in de Bloemstraat is een heerlijke winkel en schenkerij met koffie, thee, chocolade, olie, azijn, wijn en delicatessen. De olie wordt vers getapt, de bonbons zijn biologisch en vervaardigd van eerlijke chocola uit Tanzania, de pasta’s, olijven en tapenades mediterraans. Met op de achtergrond een enorme muurschildering van de oude haven van Elburg. Oud en nieuw, over de grenzen binnen de stadsgrenzen.

elburgCreatief

Meer van niet hetzelfde bieden Apollo Gifts en Bijoux, Bloembinderij Yme en Lötters Edelstenen. Stuk voor stuk winkels waar geen standaardcollecties thuishoren. Ook voor de creatieve bezoeker van Elburg is er een gespecialiseerd aanbod. Bij Goudzwaard Elburg zijn alle materialen verkrijgbaar voor teken- en schilderexpressie, van amateur tot professional. Schuin tegenover Goudzwaard bevindt zich Juffertje Negen. In een prachtig gerestaureerd pand een grote collectie exclusieve en trendy sieraden, sjaals, tassen en horloges naast kasten en lades vol met kralen, bedels, hangers, halfedelstenen en alle benodigdheden om zelf sieraden te ontwerpen en te vervaardigen. Voor wie met stoffen aan het werk wil, is een bezoek aan ’t Luifeltje onontbeerlijk. Al 45 jaar runt Diet Kuipers haar boetiek in de Ellestraat met stoffen, omringd door geuren en kleuren. Stoffen die zij van ver over de grens haalt, maar waarvoor mensen ook van ver komen. Voor quilts en patchworkkleden, voor feestkleding en geurzakjes. En wanneer we het dan toch over ‘anders’ hebben, mag Net ff anders niet ontbreken. Het biedt cadeautjes die in eigen atelier gemaakt zijn door mensen die ook ‘net effe anders’ zijn. Ze zijn cliënten van Careander, hebben een verstandelijke beperking en worden door ervaren trainers opgeleid tot winkelmedewerker. De cadeautjes zijn betaalbaar, trendy en voelbaar met liefde gemaakt.

 “Met verse paling in de altijd bedrijvige haven, een divers winkelaanbod, boeiende musea, gezellige terrasjes en een sfeervolle binnenstad, is een bezoek aan Elburg meer dan de moeite waard.”