Otterlo, een klein sprookje op de Veluwe

Otterlo, een klein sprookje op de Veluwe

Een warm bad in de Veluwse bossen

otterloo-02Otterlo, ‘De Poort van de Veluwe’, ‘De Parel van de Veluwe’ of ‘Het groene hart van de Veluwe’… Al deze titels kloppen wel. Maar bovenal is Otterlo ‘Een warm bad op de Veluwe’ en een ‘Fietsparadijs op de Veluwe’. Het heeft een gemoedelijke sfeer, gastvrije inwoners en vele leuke hotelletjes, vakantieparken, B&B’s, restaurants en barretjes.

Otterlo is wat betreft dorp niet erg groot, maar wanneer je alle buitengebieden meerekent is het echter behoorlijk uitgestrekt. Hier vind je oneindige zandverstuivingen en heidevelden afgewisseld met prachtig bos.

Hoge Veluwe

Otterlo is vooral bekend omdat een van de ingangen van Het Nationale Park De Hoge Veluwe er ligt. Onlosmakelijk verbonden aan Het Nationale Park De Hoge Veluwe is het Kröller-Müller Museum (KMM) met de op één na grootste Van Gogh-collectie ter wereld.

De Beeldentuin bij het KMM van 25 hectare is een ware ontdekkingstocht. Op soms onverwachte plekken staat hier een unieke verzameling met onder andere beelden van Auguste Rodin, Henry Moore, Barbara Hepworth, Richard Serra en Jean Dubuffet. Voor kinderen extra leuk, want je mag hier op de beelden lopen!

otterloo-01@VanGogh2015

In 2015 is het 125 jaar geleden dat Vincent van Gogh is gestorven. Dat wordt in vier landen herdacht met belangwekkende tentoonstellingen en culturele evenementen, zoals ‘Van Gogh & Co. Dwars door de collectie’ in het KMM (5 april 2015 – 27 september 2015). In Otterlo zelf zal dit themajaar ook zeker beleefd worden.

Het Kunstdorp Otterlo

Vele kunstenaars doen Otterlo jaarlijks aan om de veranderende natuur op het doek vast te leggen, te schrijven of even te onthaasten. Hier kan het namelijk nog echt stil zijn. Ook dat maakt Otterlo een kunstdorp.
Naast het KMM heeft Otterlo ook een Nederlands Tegelmuseum met een van de grootste verzamelingen Nederlandse wandtegels en tegeltableaus. Kids kunnen hier een eigen tegel beschilderen! De kids worden dan kleine kunstenaars.

Fiets- & Wandeldorp Otterlo

Waldknorroute: Fietsroute met diverse afstappunten bij particulieren, met vele uiteenlopende hobby’s en verzamelingen. Onder andere komt men prachtige tuinen, curiosa uit grootmoeders tijd, een beeldentuin, solexen en een prachtig uitzichtpunt tegen. De route is iedere dinsdag in de maanden juni tot en met september te fietsen en verkrijgbaar bij De Waldhoorn.
Route ‘van bier tot honing’: Ede is de ‘Hoofdstad van de smaak 2014’. Er zijn daarvoor een aantal fietsroutes ontwikkeld. Een daarvan ( 37 km) gaat door Otterlo, Wekerom en Ede. Proef bijzonder Heidebier en Veluwse wijn, ontmoet boeren met asperges en blauwe bessen en bewonder het nijvere bijenvolk.

Eeskoterpad: Dit is een klompenpad van 15 km. Heerlijk wandelen door boerenland en bos, langs boerenerven, over heide en stuifzand in het prachtig buitengebied van Otterlo. Klompen-paden zijn via de Appstore en Google Play te downloaden. Zoek in de store naar ‘Klompen-paden’. Klompen aan, rugzak op en gaan!

Beeldenroute

Vanaf NS Station Ede-Wageningen is een geweldige fietsroute uitgezet richting Otterlo. De route is 30 km lang en je komt via prachtig natuurgebied langs een openluchtexpositie van 12 stenen kunstwerken die op een haast bizarre wijze in de natuur zijn geplaatst.

Gastvrijheid

otterlo-quoteWil je blijven logeren in Otterlo voor een korte of lange vakantie, dan kun je kiezen uit kamperen op een van de gezellige stille campings, boerencampings of kampeerboerderijen, een aantal gastvrije hotels en bed en breakfasts, of een bungalow op een van de vakantieparken. Vanuit ieder logeeradres zit je in no time midden in de natuur of ben je onderweg naar een leuk stadje voor een dagje winkelen.

Safari

Wild spotten doe je in Otterlo per fiets, fluisterscooter, huifkar of samen met de boswachter. De boswachter wordt sterk aanbevolen, want die wijst je op de mooie, leuke en gekke dingen in de natuur. Je bent nooit te oud om te leren.

Events

Otterlo is een zeer hechte gemeenschap. Er wordt veel voor de inwoners en tijdelijke inwoners georganiseerd. Ieder jaar zijn er leuke dorpsfeesten die voor alle gasten toegankelijk zijn. Maar dat is niet alleen in Otterlo het geval. Harskamp, Wekerom en Lunteren zijn ook van die leuke, kleine dorpen die gedurende het jaar van alles doen voor hun bevolking en toeristen.

Centrale ligging

Wil je wat verderop vertier zoeken, dan kan dat ook prima. Doordat Otterlo centraal op de Veluwe ligt, is het een prima uitvalsbasis om leuke attracties te gaan bezoeken zoals Paleis Het Loo, de Apenheul of Burger’s Zoo. Genoeg te doen en te beleven dus.

Beloofd = beloofd

Het is een belofte. Otterlo (en omgeving) is een van de mooiste stukjes van Nederland. Op vakantie in Otterlo = verliefd worden op Otterlo.

Leuke links

www.vvvede.nl
www.hogeveluwe.nl
www.kmm.nl
www.klompenpaden.nl
www.de-waldhoorn.nl
www.nederlandstegelmuseum.nl
hoofdstadvandesmaak2014.nl
www.fietsroutemagazine.nl/pdf/ede_beeldenroute.pdf