Reis terug in de tijd

Reis terug in de tijd

 Met de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij

Reizen met de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij (VSM) is stappen in een andere wereld! Beleef het indrukwekkende geluid van de stoomfluit, de stoomontwikkeling en de trekkracht van de machtige stoomlocomotieven. De reis met de stoomtrein voert over de meer dan honderd jaar oude spoorlijn tussen Apeldoorn en Dieren. Het station Beekbergen vormt het hart van dit levende spoorwegmuseum. Hier bevindt zich het stoomdepot met een zeer omvangrijke collectie spoormaterieel.

VSM013De Veluwsche Stoomtrein Maatschappij bestaat sinds 1975 en rijdt sinds dien, als bijzondere attractie, met diverse stoomlocomotieven over de Veluwe. Intussen is er een indrukwekkende en afwisselend materieelpark opgebouwd met daarin een grote collectie oude stoom- en diesellocomotieven, historische rijtuigen en goederenwagens.  Het grootste deel hiervan staat opgesteld in het stoomdepot in Beekbergen.

De VSM wordt uitsluitend gerund door enthousiaste en vakbekwame vrijwilligers. Met veel zorg, geduld en kennis werken zij aan de instandhouding en het onderhoud van de locomotieven, rijtuigen, goederenwagens en spoor. Via interne opleidingen geven zij kennis bovendien ook weer door aan de jongere generaties. De vele bedrijfsvaardige stoom- en diesellocomotieven zijn hun trots en uitdaging. Dit geldt ook voor de vele rijtuigen. Zoals de zogeheten ‘Oostenrijkers’ met open balkons en de Nederlandse ‘Blokkendozen’, die stammen uit de jaren twintig van de vorige eeuw. Daarnaast bezit de VSM luxe rijtuigen, die voornamelijk worden ingezet voor verhuringen, waarin gezelschappen kunnen genieten van een heerlijke lunch of diner.

KoningslijnZa 22

De VSM beschikt over een eigen spoorlijn tussen Apeldoorn en Dieren, met tussenstations in Beekbergen, Loenen en Eerbeek. Het traject maakt deel uit van de zogenaamde Koningslijn, welke officieel van Dieren, via Apeldoorn richting Zwolle loopt. Het gedeelte Apeldoorn – Zwolle is al tijden opgebroken. De koningslijn is aangelegd in 1887 en heeft een lengte van 22 kilometer. Vroeger werd dit lokaalspoor gebruikt voor zowel passagiers- als goederenvervoer. In 1947 eindigde het reguliere passagiersvervoer. De laatste goederentrein reed op 1 juni 1984 en werd, ironisch genoeg, getrokken door een stoomlocomotief van de VSM.

Museumstation Beekbergen

In Beekbergen is het Museumstation van de VSM gevestigd met het stoomdepot en de locomotiefloods. Maar ook de grote werkplaats, een prachtig oud stationsgebouw met een authentiek stationskantoor, een grote draaischijf voor het draaien van locomotieven, een kolenkraan, waterkolommen, armseinen, handbediende overwegen, en nog veel meer wat vroeger op en naast het spoor te zien was. Een bezoek aan het stoomdepot geeft u een indruk van het stoomtijdperk van de spoorwegen uit de vorige eeuw.

In de periode van 14 juli t/m 27 augustus kunt u op dinsdag, woensdag en donderdag een rit met stoomtrein combineren met leuke Veluwsche arrangementen.

IMG_1726Veluwe & IJssel

Door de ligging van Station Dieren nabij de IJssel, is een ritje met de stoomtrein uitstekend te combineren met een vaartocht over de mooie rivier de IJssel. Deze combinatie van boemeltreintje en luxe salonboot vormt al jaren een zeer succesvol dagje uit in het reguliere programma van de VSM.

Tijdens dit unieke arrangement bekijkt u de Veluwe vanuit de stoomtrein, nostalgisch reizend van Apeldoorn naar Dieren. Daar stapt u over van spoor op water en vaart u met een salonboot over de kronkelende IJssel van Dieren naar Zutphen of Arnhem.  Er zijn verschillende reismogelijkheden. Zo kunt u ook starten in Arnhem of Zutphen en als eerste met de salonboot naar Dieren varen. Daar stapt u over op de stoomtrein naar Apeldoorn. Vanuit Apeldoorn kunt u met de reguliere trein terug naar Zutphen of per bus naar Arnhem.

Historisch rondje Veluwe20081108-9

Een leuke en afwisselende dagtocht van stoomtrein, stoomdepot, drie historische watermolens en een unieke collectie oude auto’s brengt u weer even terug in vroegere tijden.

U begint de dagtocht vanaf station Apeldoorn of Beekbergen en rijdt met de stoomtrein door de bossen naar station Loenen. Daar stapt u over op een touringcar. Deze brengt u vervolgens naar de Museum Papierfabriek ‘De Middelste Molen’;  een historische papierfabriek, waar op ambachtelijke manier papier wordt gemaakt; op waterkracht en stoom. Verder brengt u een bezoek aan het stoomdepot, de Ruitersmolen en de Tullekensmolen. In de laatste kunt u tevens een unieke verzameling klassieke A-Fords bewonderen. Aan het einde van de middag rijdt u weer met de stoomtrein van Beekbergen naar Apeldoorn.

Voor het ‘Historisch rondje Veluwe’ is online reserveren noodzakelijk. Kijk voor meer informatie en reserveringen op  www.stoomtrein.org.

Donderdag 14 Mei is tevens de Nationale Stoomtreindag.

Meer info? Kijk in de agenda: > Lees meer