Genieten van haute culinaire op de Veluwe

Genieten van haute culinaire op de Veluwe

Rust, culinaire finesse, een prachtige entourage, het komt allemaal samen in ’t Soerel. Soerel betekent letterlijk het zuiderbos en het restaurant is dan ook te vinden in het zuiderbos van de Veluwe, in de gemeente Epe. In het midden van de jaren vijftig was het een theehuis annex pannenkoekenhuis. Sinds 1989 is ‘t Soerel in handen van Vera en Dick Logtenberg. Hun vaste klandizie komt uit het hele land, van Rotterdam tot Groningen.

DSC00992De ontvangst is hartelijk en we mogen door het mooie weer buiten plaatsnemen waar we genieten van een aperitief op het zonovergoten terras. Al snel volgt een eerste hapje: een zalig zelfgemaakte groenteloempia met een mayonaise van sesam. De amuse volgt ook nog op het terras: een heerlijke eigengemaakte bitterbal met paddenstoelen en een mosterdcrème, een aspergesoepje van Limburgse afkomst en zalmtartaar met kerriemayonaise. Een heuse smaaksensatie omringd door fluitende vogels die ook genieten van de eerste Lentezonnestralen.

Bib GourmandDSC00996

De avond valt en we hebben een mooie tafel met uitzocht over het restaurant. Klassieke muziek klinkt zacht op de achtergrond en aan alle handelingen is te zien dat de klant koning is. Wij hebben een keuze gemaakt uit het Bib Gourmand Menu. Dit is een  keuzemenu onder de 37 euro, waar gebruik wordt gemaakt van seizoensgebonden producten.

De uitstekende prijs-kwaliteitverhouding bewijst dat gastronomisch dineren niet duur hoeft te zijn. Als voorgerecht heb ik de kalfspaté gekozen en mijn tafelgenoot de zalm. Voor een compleet beeld, proeven we ook bij elkaar. De smaken zijn verrukkelijk. De zalm is rijkelijk omlegd met salade en mijn tafelgenoot geeft aan dat hij nooit salade kiest in een restaurant. Nu is zijn bord geheel leeg. Ook mijn bord is leeg. De paté heeft een heerlijk diepe en zachte smaak. Als hoofdgerecht heb ik voor de 70 uur gegaarde procureur gekozen op een stamppot van raapstelen. Procureur is een deel van het nek van het varken. Het was te proeven dat het lang gegaard was, het vlees smolt om mijn tong en in combinatie met de stamppot een feestje. Mijn tafelgenoot koos voor de schol.

DSC01000

Bij alle gerechten worden verschillende wijnen geserveerd om de beste smaak in het eten naar boven te halen. En reikhalzend kijken we uit naar de derde gang en tegelijk het nagerecht: de kaasplank. We krijgen daarbij meteen een lesje vinologie. Port is namelijk niet altijd zo’n goede combinatie met kaas, aldus ober Marco. “Door de samenstelling van de Jurancon-wijn, komen de smaken van de kaas veel beter naar voren dan met port”. We moeten hem gelijk geven, het is een heerlijke smaaksensatie. En dat is ook de conclusie voor de gehele avond, ’t Soerel is een avondje uit met goede zorg, verfijnde smaken, een heel prettige ambiance in een fantastische omgeving.

Kijk voor meer informatie op de site van restaurant ’t Soerel.