Robijnrode bock kleurt Veluwse horeca

Robijnrode bock kleurt Veluwse horeca

Eekhoorntjes sprokkelen hun wintervoorraad bijeen. De gekleurde bladeren waaien van de bomen. Terwijl buiten de herfstwind de zomer definitief wegblaast en de regendruppels de gezichten striemen is het binnen bij het haardvuur goed toeven. Het is herfst; het is tijd voor bockbier!

FeiFo-010Het bockbierseizoen wordt officieel ingeluid op de eerste maandag van oktober. Vanaf dat moment is het stevige seizoensbier weer overal verkrijgbaar. Ooit was het de bedoeling om van deze dag eenzelfde feestdag te maken als wat Vlaggetjesdag is voor de haring. Dat is er nooit van gekomen. Waarschijnlijk omdat veel kleinere brouwers maling hebben aan de dag die de grote brouwers ooit samen hebben bedacht. Het officieuze startsein wordt nu op 21 september gegeven, de dag dat de meteorologische herfst begint. Maar het kan nog vroeger. Fervente liefhebbers proberen het steeds vaker direct na de zomervakantie als de temperaturen nog ruim boven de twintig graden komen en een koel pilsje of een schuimrijk Weizenbier beter smaakt.

 
FeiFo-151Bokkenwagen
Over het ontstaan van bockbier gaan verschillende verhalen. De meest fantasierijke heeft de dondergod Donar, ook wel Thor, in de hoofdrol. Deze krachtige meester had de gave om met zijn hamer donder op aarde te veroorzaken. In zijn bokkenwagen scheurde hij over de hemelse dreven en de aardse stervelingen hielden deze god beter te vriend omdat hij zorgde voor vruchtbaarheid en een rijke oogst. Daarom brouwden zij ter ere van hem na de oogst een rijk en donker bier, dat zij bockbier noemden, naar de dieren die de dondergod van A naar B brachten.

 

 

 

FeithFotografie-047Einbeck
Een wat plausibeler verhaal komt uit Duitsland. In de stad Einbeck werd in de late Middeleeuwen een fantastisch bier gebrouwen. Einbeck ligt in het noorden van Duitsland, nabij Hannover. In het zuiden van Duitsland kregen ze lucht van dit krachtige smaakvolle bier. Dat moesten ze in het zuiden ook hebben. Maar wat ze ook probeerden, de meest gelouterde bierbrouwers kregen het niet voor elkaar de smaak van het noorden ook maar te evenaren. Uiteindelijk werd Elias Pilcher in 1612 vanuit Einbeck naar Zuid-Duitsland gehaald om Einbecker bier te brouwen. In het Beiers dialect werd dit uitgesproken als ‘Ainpöckisch Bier’, dat na verloop van tijd verbasterde tot ein Bockbier. Met een bok heeft dit bier dus helemaal niets te maken.

Karamelsmaak
Wat maakt een bier eigenlijk een bockbier? Een van de belangrijkste kenmerken is de herfstachtige, robijnrode kleur. De smaak heeft tonen van mout, de granen waarmee het bier gebrouwen is. Deze granen zijn geroosterd en daardoor wat donkerder van kleur. Hierdoor krijgt bockbier zijn warme herfstachtige kleur. Door het roosteren wordt het suiker in de graankorrels gekaramelliseerd. Die karakteristieke karamelsmaak proef je onmiddellijk bij de eerste slok. Sommige brouwers zoeten hun bockbier aan met karamelsiroop om de verkoopcijfers te stimuleren, want de gemiddelde Nederlandse bockbierdrinker houdt meer van zoet dan van bitter. Wist je trouwens dat bockbier slechts in een paar landen geliefd is? In Duitsland hebben ze een heuse bockbier-traditie. Ook in Oostenrijk en Noorwegen weten ze een smakelijk bockje wel te waarderen. In België wordt weliswaar bockbier gebrouwen, maar dat verdwijnt nagenoeg allemaal richting Nederland. En wij Nederlanders zijn er gek op. Het bockbierseizoen loopt officieel van oktober tot februari, maar het meeste bockbier wordt gedronken in oktober en november.

FeiFo_171Evenementen
Op zaterdag 26 september wordt in Elburg het eerste vat bockbier aangeslagen. Dat is een traditie die al jarenlang liefhebbers van bockbier naar de haven van Elburg trekt. Inmiddels is deze traditie – ooit begonnen door biergenootschap Het Witte Paard – een hele happening geworden.

Op zondag 11 oktober wordt in de Hanzestad Zutphen de Nationale Bokbierdag gehouden. Dit is één van de grootste bockbiervenementen van ons land. Vanaf 14.00 uur trekt er een grote stoet met historische voertuigen door de
historische binnenstad. De hele middag kunnen er in het centrum meer dan twintig verschillende bockbieren gedronken worden. Het evenement is gratis toegankelijk en trekt mede daardoor jaarlijks meer dan 100.000 bezoekers. Meer informatie op www.bokbierdag.nl

In Amersfoort staat van vrijdag 9 tot en met zondag 11 oktober de stad in het teken van de herfstkleurige seizoensbier. In het Krankeledenplantsoen heb je keus uit meer dan dertig verschillende soorten bockbier uit
Nederland en België.

Op en rond de Veluwe worden vele prachtige bockbieren gebrouwen en geschonken in de lokale horeca. Eén van de brouwers is Brouwerij Rodenburg, die de afgelopen twee jaar respectievelijk goud en zilver behaalde tijdens
de verkiezing ‘Het Lekkerste Bockbier van Nederland’ met de IJsselbock en zilver en goud behaalde met de zwaardere dubbelbock ‘Brok in de keel’.
Op de Veluwe is voor de Bourgondiër veel bierplezier te beleven. Veel hotels en restaurants maken meesterlijke bier/bier-combinaties met volle bockbieren en stevige wildgerechten.