Sfeer proeven op Botterdagen Elburg

Sfeer proeven op Botterdagen Elburg

Puur evenement met aandacht voor historie

018 Kids op botterHeeft u ooit de stad bezocht met de meeste monumenten per vierkante meter in Nederland? Nee? Kom dan in het tweede weekend van september (10, 11 en 12 september) naar Vestingstad Elburg. Want dan staat deze historische stad in het teken van de Open Monumentendag en Botterdagen. Vele monumenten zijn opengesteld en u kunt zelfs meevaren op de varende monumenten waar deze stad zo trots op is.

Varen op een botter

Wie aan Elburg denkt, denkt aan een idyllisch vissersstadje aan het Veluwemeer met een haven vol botters. De botter is een houten vissersschip waarmee vroeger op de Zuiderzee werd gevist. Het type is ontstaan in de 18e eeuw en naar verwachting zijn er nog zo’n 70 botters in Nederland te vinden. Tijdens de Botterdagen komen ruim 50 botters uit heel Nederland naar Elburg. Bezoekers kunnen op zaterdag 350 monumenten én een vaartocht maken over het Veluwemeer met een botter.

Schipper EB65

Arjen de Gunst is schipper van de EB65 en vaart al meer dan 30 jaar op deze botter. ’’Het begon als kleine jongen. Ik mocht voor het meest mee aan boord en vond het direct indrukwekkend. We hielpen de schipper en voeren mee over het Veluwemeer’’, herinnert Arjen zich. Nu, 30 jaar later, heeft Arjen de EB65 samen met vier jeugdvrienden gekocht. Ze onderhouden de Botter en verhuren deze om de onderhoudskosten te kunnen betalen. Elburg heeft een eigen Botterstichting die in het leven is geroepen om de botter te behouden. Hier werken ruim 180 vrijwilligers mee aan het restaureren en verhuren van botters.

Uit den landeIMG_3078

‘’De Botterdagen zijn voor schippers en hun bemanning een grote reünie. Botters komen uit visserssteden als Huizen, Spakenburg, Harderwijk en Den Helder. Die van ver komen zijn soms ruim twee dagen aan het varen om in Elburg te komen. Vooral de ongedwongen sfeer spreekt mij erg aan en er is voor iedereen wel wat te doen. Op donderdag komen alle botters binnen en is het een grote parade van botters in de haven. Duizenden mensen staan langs de wegen en in de haven om dit schouwspel te aanschouwen. Leuk detail is dat de schippers van ver twee nachten in het vooronder van hun botter overnachten tijdens dit evenement,’’ vertelt de ervaren schipper.

010 Vischpoort

Fotogeniek

Henri van Reenen uit Steenwijk bezoekt, ondanks de afstand, dit evenement elk jaar. ’’De sfeer is in dat weekend puur en als fotograaf kan ik hier de mooiste kiekjes maken. Bijvoorbeeld een smid die zijn paard aan het beslaan is, een kind dat uit een raam van een monument hangt of een rustiek beeld van een botter. Elburg is gewoon fotogeniek met haar monumenten, oude haven en historische schepen. De Botterdagen en Open Monumentendag zijn leuk voor jong en oud. Kinderen vinden het prachtig om een monument te bezoeken en te varen op een botter. Voor ouderen is het een feest van herkenning door de aanwezigheid van oude ambachten. En natuurlijk moet je tijdens je bezoek aan Elburg ook vers gerookte paling proeven, want dat hoort ook bij deze stad’’, besluit Henri.