Streekproducten op de Veluwe: speciaalbieren

Streekproducten op de Veluwe: speciaalbieren

Het schuimt op de Veluwe

Bier is hot. We hebben het hier niet alleen over pils, maar over een scala aan speciaal- en streekbieren. In amper twee jaar tijd is het aantal brouwers in Nederland verdubbeld. Onlangs werd de magische grens van driehonderd overschreden. We kunnen dus met recht spreken van een bierrevolutie.

Op de Veluwe gebeuren spannende dingen op biergebied. Eén van de bierige hotspots op de Veluwe is de buurtschap Zuuk in de gemeente Epe. Daar zijn de mannen van het Epe Bier Collectief actief met het verbouwen van hop. Deze plant, lid van de Cannabisfamilie, draagt hopbellen met daarin bitterstoffen, die verantwoordelijk zijn voor de karakteristieke smaak van bier. Niet voor niets wordt hop wel het kruidenbuiltje van de brouwer genoemd.

Hopbellen_DSC1979

Henk Overbosch is één van de vijf gezichten van het Epe Bier Collectief. “Met het hopveld van Henk Wesselink zijn we echt onderscheidend. Hop groeit normaal gesproken zuidelijker. Zuid-Duitsland en Tsjechië zijn wereldberoemd om hun hopteelt, net als Poperinge in België. In ons land wordt behalve in Zuid-Limburg geen hop verbouwd. Hop telen is ook geen gemakkelijke klus. De teelt is zeer arbeidsintensief. Een oude wijsheid is dat de hopplant zijn meester elke dag wil zien.”

De hopplant begint in april te groeien. En dan gaat het hard. Hop kan tot enkele decimeters per dag groeien en is daarmee één van de snelstgroeiende planten op aarde. “In september worden de hopbellen geoogst en gelijk verwerkt in het brouwproces. De opbrengst van het perceel is te laag om alle Eper bieren met eigen hop te brouwen. De hopoogst van 2014 hebben we verwerkt in de Praotnat, een zogenaamde India Pale Ale, een zeer hoppig bier met 6,4% alcohol”.

Zoefff

De Praotnat – een bier veur bie ut praoten – is één van de bieren met naam die linkt aan de gemeente Epe. Datzelfde geldt voor het schwarzbier Afschot, dat verwijst naar de overlast die wilde zwijnen in Epe veroorzaken. Zoefff is een van de jongste brouwsels van het Epe Bier Collectief. Het is een gemberbier met Thais limoenblad. Dit bijzondere brouwsel was in april Bier van de Maand bij de Alliantie van Biertapperijen, een keten van horecabedrijven, die veel expertise hebben op het gebied van speciaalbier. “We hebben nog niet zo’n lange geschiedenis. Het feit dat ons deze eer te beurt is gevallen is toch een stuk erkenning en een groot compliment.”

Gedurende de zomer is het leuk om eens langs het hopveld aan de Kopermolenweg in Zuuk te rijden. Het is een bijzonder gewas dat je ook in het wild wel eens wilt tegenkomen, maar als teelt alleen in Reijmerstok, waar Gulpener hop verbouwd en in Zuuk.

De bieren van het Epe Bier Collectief zijn onder meer verkrijgbaar bij Mitra Epe, Kaasspecialist, De Posthoorn en Denneheuvel in Epe, bij restaurant De Haas in Elburg en bij Slagerij Ter Weele en Zoon in Oene/Emst.

Meer informatie over het Epe Bier Collectief is te vinden op www.epebiercollectief.nl.

Eper Bier Collectiefstreekproducten

Epe Bier Collectief is een samenwerking tussen vijf mannen met een grote passie voor de meest gedronken alcoholhoudende drank ter wereld. Henk Overbosch is het gezicht. De andere mannen zijn Maarten de Groot, Henk Wesselink, Edwin Raben en Klaas Schreur. Het collectief heeft geen eigen brouwerij. De bieren worden door het Epe Bier Collectief gebrouwen bij de brouwerij Sallands Landbier in Raalte en De Molen in Bodegraven.

Meer streekbieren op de Veluwe

Brouwerij De Vlijt – Vlijtseweg in Apeldoorn. Deze te bezoeken brouwerij is de thuisbasis van Veluwse Schavuyt. In Ede aan de Nieuwe Kazernelaan is de Heidebrouwerij gevestigd. In Hattem wordt Attemer bier gebrouwen. De bieren van de meeste van deze brouwerijen zijn verkrijgbaar in speciaalzaken en de horeca in de directe omgeving van de brouwerij.

Over de auteur

Alain Schepers is gediplomeerd biersommelier en het gezicht van bierplatform www.bierista.nl. De bierdeskundige publiceert in diverse media en wordt regelmatig gevraagd voor panels en jury’s.

Alain Schepers is auteur van ‘Een wereld vol bier’, een boek met meer dan honderd verhalen vol fabels, feiten en fictie over bier.

bierista-een-wereld-vol-bier-alain-schepers