Maarten Jansen verdwaalt op de Veluwe

Maarten Jansen verdwaalt op de Veluwe

verdwalen-01“De Veluwe is zo mooi. Prachtig heuvelachtig en heel gevarieerd, met verschillende soorten bos en heidevelden. De Veluwe is ook heel uitgestrekt, je kunt zelfs in het drukke vakantieseizoen lange stukken wandelen zonder iemand tegen te komen.”

Dat is wat Maarten Jansen je laat weten als je hem vraagt naar zijn gevoel bij de Veluwe. Maarten is sinds ruim drie jaar general manager van bungalowpark Landal Miggelenberg, waar hij ook woont. De twintig jaar daarvoor werkte hij in Amsterdam bij een bedrijf dat rondvaarten verzorgt. Maarten groeide op in Loenen en is blij dat hij terug is op de Veluwe na die jaren in het drukke Amsterdam. “Hier mogen werken is een droom die uitkomt.”

Wild spotten

Als kind speelde Maarten altijd in de natuur en de bossen. Samen met vriendjes ging hij ravotten en hutten bouwen. Nu is hij weer vaak in het bos. Zeker drie keer per week gaat hij ’s morgens een stuk hardlopen door de bossen en geniet dan van het wild dat oversteekt. Ook zijn kinderen zijn dol op de bossen. Met elkaar gaan ze op zoek naar een gewei, proberen ze te verdwalen en kijken ze of ze nieuwe routes kunnen vinden. “Alle seizoenen hier zijn mooi”, zegt Maarten. “Ze hebben alle vier hun eigen karakter, kleuren en geuren. Je kunt hier ook heel goed wild spotten. Vlakbij ons park zijn twee wildkijkschermen waar we onze gasten mee naartoe nemen. Mensen uit de Randstad weten niet wat hen overkomt als ze wild zo dichtbij zien. Vooral kinderen vinden het heel spannend. Op de Veluwe vind je rust en ruimte en ben je één met de natuur.”

verdwalen-quoteNatuur beleven

Landal Miggelenberg ligt midden in de bossen bij Hoenderloo. Op het park is veel te beleven. Kinderen kunnen ravotten in de bossen, meedoen aan een kinderspeurtocht, spelen in het speelbos en de natuur beleven. Ze kunnen lasergamen, gps-tochten maken, hutten bouwen en heksenbezems en vogelhuisjes maken. ’s Avonds komt een verhalenverteller spannende verhalen vertellen bij het kampvuur. Vanuit je bungalow stap je zo de Veluwe binnen waar je mooie wandelingen en fietstochten kunt maken door het prachtige, afwisselende landschap. Ook buiten het park is veel te doen, de Veluwe heeft de hoogste attractiedichtheid van Europa. Je vindt hier onder meer Apenheul, Burgers’ Zoo, Ouwehands Dierenpark, Dierenpark Wissel, Dolfinarium, Julianatoren, Paleis Het Loo, Openluchtmuseum en Het Nationale Park De Hoge Veluwe met het Kröller-Müller Museum. Veel te veel om in één keer te bezoeken, de Veluwe is echt een gebied waar je met plezier weer steeds terug kunt komen.

Heidegebied opknappen

Een andere droom van Maarten Jansen was boswachter worden. Dat is er niet van gekomen, maar hij is inmiddels wel vrijwilliger bij Staatsbosbeheer. “Met een groep vrijwilligers knappen we Schenkenshul op, een heidegebied vlakbij ons park. Het gebied is verwaarloosd en dreigt dicht te groeien. De wandelpaden vanuit ons park waren overwoekerd. We halen nu de boomsoorten weg die er niet horen, maken de wandelpaden vrij van begroeiing en zorgen dat de routemarkering weer in orde is. Naast het vrijwilligerswerk voor Staatsbosbeheer heb ik ook de zorg voor 33 hectare bos op ons park. Ik voel me daarom toch wel een beetje een echte boswachter. Prachtig werk vind ik het!”

Veluwe-Veelzijdig-januari-2015-totaal-391Schenkenshul ontwikkelen

Samen met andere recreatiebedrijven in de omgeving werkt Maarten aan een plan om het gebied Schenkenshul verder te ontwikkelen. Volgens het plan komen er wandel- en fietsroutes door het gebied, een speelbos voor kinderen, een uitkijktoren met uitzicht tot aan Arnhem en de grootste zandbak van Europa. Staatsbosbeheer werkt mee aan totstandkoming van de plannen. “We moeten met zijn allen het product Veluwe mooi en in stand houden”, zegt Maarten. “We zijn concurrenten van elkaar, maar kunnen elkaar ook versterken en met samenwerking kom je verder dan dat je alles alleen voor elkaar moet krijgen.”

Toerisme versterken

Maarten is lid van het Toeristisch Platform, waarin Apeldoornse vrijetijdsondernemers zijn vertegenwoordigd. Het Toeristisch Platform is samen met de gemeente Apeldoorn actief bezig om de vrijetijdssector op de kaart te zetten en verder te ontwikkelen. “We bedenken met elkaar wat we kunnen doen om toerisme in Apeldoorn te versterken. Welke evenementen kunnen we organiseren om Apeldoorn en de Veluwe aantrekkelijk te houden? Daar is onder meer uitgekomen dat wij met Landal Miggelenberg sinds vorig jaar meedoen aan Roots in de Woods. Een festival waarmee we de herfst vieren, waarbij we uitgaan van het oorspronkelijke karakter van de Veluwe. Van dit mooie festival willen we het Oerol van de Veluwe maken. De activiteiten en evenementen hoeven zeker niet altijd groot te zijn. Ik vind kleinschalige, lokale activiteiten ook heel belangrijk. We bestaan niet zonder onze mooie omgeving, onze gasten komen daarvoor. Daarom werken wij sinds kort samen met een paardenmenner uit Hoenderloo. Hij komt met de paardenkoets onze gasten ophalen en rijdt een uur met hen door de bossen. Een leuke, nieuwe belevenis voor onze gasten. Dit soort lokale pareltjes zijn heel belangrijk!”