Wandelen op de stuwwallen tussen Wageningen en Renkum

Wandelen op de stuwwallen tussen Wageningen en Renkum

De Heuvel en Bostocht, een dertien kilometer lange wandeltocht op de stuwwallen tussen Wageningen en Renkum; de Wageningse Berg. Ongeveer 150.000 jaar geleden schoof het landijs, ontstaan in het Saalien, de één na laatste ijstijd, door de Gelderse Vallei tot aan de plek Wageningen (Wageningen bestond toen uiteraard nog niet). Dit landijs gleed als het ware over het land en zorgde ervoor dat de bevroren rivierafzettingen werden opgestuwd tot  de huidige stuwwallen. Tegenwoordig heet dit gedeelte van de stuwwal de Wageningse Berg. Cor de Hamer & Patrick Vos gingen voor ons op pad om een indrukwekkend fotoverslag van deze berg en haar mooie omgeving te maken.

 

5Route voor speurneuzen
‘Op een mooie zondagochtend zijn we begonnen met deze route. Op dit gedeelte van de Veluwe waren wij nog nooit geweest en wisten we ook niet wat we ervan moesten verwachten. Bewapend met een fotocamera gingen wij op pad, klaar om dit voor ons onbekende stukje Veluwe vast te leggen. Deze route is wel echt iets voor speurneuzen, want deze wordt  niet bewegwijzerd. Met de app van Gelderse Routes – waar de route op de kaart stond – op de telefoon, beginnen we aan de tocht.

De route start op Parkeerplaats Oostereng, tussen Renkum en Wageningen in. Vanuit daar loop je zuidelijk langs  Wageningen door de rustige bossen richting de Rijn. Onderweg vind je een veelzijdigheid aan bomen, niet alleen loofbos, maar ook dennen en andere bomen sieren de omgeving. Dwalend door het bos kom je langs wijngaarden en uiteindelijk uit bij de Wageningse Watertoren, vlak naast het voormalige voetbalstadion van FC Wageningen.

Belmonte Arboretum
Van daaruit loop je langs Hotel Belmonte en kom je uit op het Belmonte Arboretum, oftewel de Bomentuin van Wageningen. Alleen al de bijzondere ligging van Belmonte maakt een bezoek aan deze tuin de moeite waard. Niet voor niets kreeg het landgoed de naam Belmonte, wat mooie berg betekent. Wanneer je langs de bergrand aan de zuidkant van de tuin wandelt, die ook is opgenomen wordt in de route, wordt je verrast door schitterende  vergezichten. Hier kun je genieten van het uitzicht over de Neder-Rijn, met aan de overkant het karakteristieke Betuwse land: de dijken, de weilanden met knotwilgen en de boerderijen. Bij helder weer kun je tot aan Nijmegen kijken. Daarnaast is deze tuin (of park) één van de grote botanische tuinen in Nederland met bijzondere collecties bomen, struiken en heesters.3

Royaal tintje aan de route
Vanuit het Arboretum daal je af naar de uiterwaarden van de Rijn en loop je onderlangs de Wageningse Berg.  Letterlijk onderlangs, want zo heet dit fiets- en wandelpad ook; Onderlangs. Na een stuk door de uiterwaarden gewandeld te hebben kom je uit op Landgoed Oranje Nassau’s Oord; een landgoed met een voormalig jachtslot van Willem III, nu een verpleeghuis. Van hieruit loop je langs Renkum omhoog en kom je in de buurt van Restaurant Campman, een sjiek restaurant met lekker eten voor betaalbare prijzen, zeker een aanrader! Verder omhoog gelopen kom je nog langs Rijksmonument Everwijnsgoed, een boerderij beschikbaar gesteld voor activiteiten op het gebied van kunst, cultuur en natuur.

4Veelzijdigheid ten top!
Als laatste loop je door Oostereng, een mengelmoes van bossen en weiden en loop je langs en door Landgoed Quadenoord, een manege en paardenpension, maar ook een groot kampeerterrein bevindt zich hier. Langs de beek en tussen de weiden door beland je weer in het bos en kom je weer uit op de parkeerplaats waar het vanochtend begon. Een mooie veelzijdige route met veel verschillende landschappen: bossen, weiden, bergen, beken en uiterwaarden. Deze route biedt alles! Alleen goed zoeken op de kaart, maar als je goed loopt is het het speuren meer dan waard!’

Kijk voor een uitgebreid fotoverslag op www.cordehamer.nl voor meer foto’s over deze route maar ook andere foto’s van gebieden over de hele Veluwe.