Weerman Reinier van den Berg weg van de Veluwe

Weerman Reinier van den Berg weg van de Veluwe

“Ik houd van de afwisseling in het landschap”

Al sinds de jaren tachtig woont Reinier van den Berg op de Veluwe. We kennen hem bijna allemaal, de weerman die ons na het RTL-nieuws vertelt hoe het weer wordt. Wat veel mensen misschien niet weten, is dat hij, naast een grote liefde voor het gebied, heel actief is om duurzaamheid in Nederland maar ook op de Veluwe op de kaart te zetten. Vanuit Santpoort (NH) kwam hij op de Veluwe terecht om aan de Universiteit van Wageningen te studeren. Vrij kort na zijn studie was hij samen met zijn broer betrokken bij de oprichting van Meteo Consult, eveneens in Wageningen. Nu bijna 30 jaar geleden. Inmiddels werkt hij 25 jaar voor MeteoGroup zoals het bedrijf inmiddels heet, het grootste weerkundige bedrijf in Europa.

DSC00984Afrika op de Veluwe

“Voordat mijn vrouw en ik op de Veluwe kwamen wonen, hebben we nog even in Utrecht gewoond  maar we zijn in verband met mijn werk vrij snel naar Bennekom verhuisd. Bennekom is heel prettig om te wonen, aan rand van Veluwe en het heeft een heel andere sfeer dan Noord-Holland. Het bos begint hier in de achtertuin. De Veluwe is uniek door het grote aaneengesloten stuk natuur, op de rand van het rivierenlandschap wordt het afgewisseld met bos en zandverstuivingen. Je kunt bijna een Afrika-ervaring beleven door de uitgestrektheid. Ik houd van de afwisseling in het landschap zoals savanna-achtige steppes, heide en bos. De uitgestrektheid van het gebied is wel heel bijzonder. En hoewel het wel wordt doorkruist door infrastructuur, zijn er  plekjes waar je geen geluid hoort. Dat is vrij uniek.”

Het mooiste plekje op de VeluweDSC05676edit

Over het mooiste plekje op de Veluwe hoeft Reinier van den Berg niet lang na te denken: het Wekeromse zand en dan met name de rand. Hier zijn hele mooie bossen te vinden met prachtige natuur erom heen. “Met name in de winter is het hier prachtig als natuur hier door het ijs verstild is. Daarnaast vind ik de Ginkelse heide erg mooi, vooral door de donkerheid. Het licht van Arnhem en Ede zie je nog een klein beetje maar verder is het daar gehuld in duisternis.”

Wageningen

Naast de stilte van de natuur is hij ook nog wel eens in de drukte van de studentenstad Wageningen te vinden. Een stad met een geschiedenis van meer dan 750 jaar. “Wageningen is een leuke stad met gezellige  horeca. Alles is er te vinden: bruine kroegen, alternatieve cafés, gezellige restaurantjes etc. Het is er allemaal. Dit heeft er uiteraard mee te maken dat er veel studenten wonen. Voor een leuk avondje uit is een bioscoopbezoekje aan de klassieke knusse bioscoop Molenbergtheater een must met knusse filmzaaltjes.”

DirkVerwoerd20aug2014_1“Een ander te groen af zijn”

Behalve het weer en de natuur neemt duurzaamheid een belangrijke plek in, in het leven van Reinier van den Berg. Vanwege zijn zorg om de toestand van deze planeet en alles wat er op leeft, zet hij zich op diverse manieren in om  te interesseren en overtuigen van de meerwaarde van  duurzaamheid. Met de slogan: ‘de ander te groen af zijn’ wil hij mensen interesseren voor duurzaamheid. De Veluwe is bij uitstek een gebied waar duurzaamheid heel praktisch en toegankelijk kan worden toegepast. “Voor de Veluwe betekent het niet dat je nog meer bomen hebt, maar dat de activiteiten die je in de Veluwe hebt duurzaamheid uitstralen en dat bezoekers daarbij betrokken worden. Stel bijvoorbeeld dat bezoekers van het Park de Hoge Veluwe kunnen zien dat uit zonnepanelen energie wordt gehaald. Of dat de horeca en accommodaties duurzaam zijn. Dan draag je als gebied een hele goede boodschap uit naar je bezoekers. De Veluwe kan hier een grote rol spelen in het bewustwordingsproces juist omdat er jaarlijks toeristen komen. Dan kan je de slogan ook echt goed toepassen in het grootste natuurgebied van Nederland en het zou mooi zijn als de Veluwe het uithangbord wordt voor duurzaam Nederland.

Ecoland, de Nederlandse National GeographicDSC00981

Om de bewustwording nog meer kracht bij te zetten heeft Reinier van den Berg samen met drie partners in mei 2014 de stichting Ecoland.tv opgericht. Ecoland.tv wordt een tv-zender die zeven dagen per week programma’s over het thema duurzaamheid wil uitzenden. Met mooie pakkende uitzendingen, waarbij de kijker op eigentijdse wijze wordt geïnformeerd over natuur, klimaat, energie, voedsel, wetenschap, afval, economie en politiek. ‘Vanaf nu kunnen we alle ideeën die we de afgelopen tijd hebben ontwikkeld, ook daadwerkelijk gaan uitvoeren. We willen graag laten zien dat er een harmonie kan bestaan tussen ecologie en economie. Ons doel is om op de kabel te komen en een breed publiek bereiken net als National Geographic. Mijn droom is om met Ecoland bij dat brede publiek de waarde en schoonheid van de natuur onder de aandacht te brengen.“

Volg Reinier van den Berg op Twitter: @weermanreinier